Ghid național pentru prevenirea și tratarea cancerului la copii
Specialiștii Institutului Oncologic din Cluj-Napoca au realizat primul ghid național pentru prevenirea și tratarea cancerului la copii.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Iulie 2022, 20:06
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - La Cluj-Napoca, specialiștii Institutului Oncologic și cei ai Universității de Medicină și Farmacie au pus la punct primul ghid național pentru prevenirea și tratarea cancerului la copii.
Realizat împreună cu alți specialiști din țară, dar și din străinătate, documentul prezintă principalele strategii de urmat în privința acestei boli.
O corespondență de la Claudiu Pădureanu: ”Cancerul la copii este o realitatea tot mai prezentă. În fiecare an în România aproximativ 450 de copii cu vârste între 0 și 14 ani sunt diagnosticați cu această boală. Dacă sunt tratați la timp acești copii devin supraviețuitori pe termen lung, spune medicul clujean Rodica Cosnarovici.
Rodica Cosnarovici: ”Rata supraviețuirii în România pentru toate boliile maligne și pentru toate stadiile de boală depășește cu puțin 60%. În Europa rata supraviețuirii este între 75 și 80%, deci mai mare decât rata supraviețuirii din România.”
Specialiștii în tratarea cancerului din întreaga țară coordonați de medici de la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” din Cluj au realizat primul ghid pentru diagnosticul, tratamentul și monitorizarea cancerului la copii, spune medicul Vlad Schițcu.
Vlad Schițcu: ” Este foarte important ca oriunde pe suprafața României să se administreze același tratament, după aceea schemă, tratamente și scheme de diagnosticm și de monitorizare care sunt bazate pe evidențe, în urma unor studii, în urma unor trialuri clinice. ”
În elaborarea acestui ghid au fost implicați și medici din Timișoara, Iași și București, precum și din Norvegia.