Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a numit pe fostul comandant al Marinei, Eli Sharvit, director al Shin Bet
Reacţiile la numirea îndrăzneaţă a prim-ministrului nu au întârziat să apară şi au fost din nou surprinzătoare.
Articol de Radio România Actualităţi, 31 Martie 2025, 23:54
Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a numit pe fostul comandant al Marinei, Eli Sharvit, în funcţia de director al Serviciului de Securitate Internă, Shin Bet. Decizia a fost luată după ce a purtat discuţii aprofundate cu şapte candidaţi calificaţi, anunţă un comunicat citat de agenţiile de presă.
Corespondenţă de la Ierusalim realizată de Ion Ştiubea:
Pentru scena politică israeliană, ziua de astăzi s-a dovedit plină de surprize şi răsturnări spectaculoase. Ea a debutat cu un anunţ neaşteptat făcut de biroul prim-ministrului în numele acestuia, care se referea la numirea noului şef al Serviciului israelian de securitate generală. Contrar aşteptărilor, care convergeau spre ideea numirii unei persoane din interiorul serviciului, premierul Netanyahu a decis să numească în această funcţie un general în rezervă, fost comandant al Marinei Militare, Eli Sharvit. Surpriza numirii a fost cu atât mai mare cu cât ea survenea după audierea a nu mai puţin de şapte candidaţi la funcţie şi după aprecierea generală că doar un reprezentant din interiorul sistemului ar putea interveni cu succes pentru refacerea acesteia, în urma puternicei lovituri încasate pe 7 octombrie 2023, când a eşuat în misiunea sa principală de a furniza informaţii exacte şi la timp cu privire la intenţiile organizaţiei teroriste Hamas.
Reacţiile la numirea îndrăzneaţă a prim-ministrului nu au întârziat să apară şi ele au fost din nou surprinzătoare. Nu a surprins, spre exemplu, poziţia fostului ministru al apărării, Avigdor Lieberman, aflat acum în opoziţie, care afirma că premierul Netanyahu a ales persoana care să îi fie fidelă lui şi nu statului, ci opoziţia zgomotoasă a unor deputaţi din coaliţia guvernamentală, care vedeau în candidatul prim-ministrului un membru marcant al curentului care se împotrivea mişcării de reformare a sistemului de justiţie, iniţiată de Guvern şi care a participat chiar activ la demonstraţiile împotriva acesteia, organizate înaintea izbucnirii războiului din Fâşia Gaza. În plus, prim-ministrul se facea vinovat şi de grăbirea procesului de numire a noului şef al Shin Bet-ului, prin nesocotirea dezbaterii la Tribunalul Suprem a demiterii fostului şef al serviciului, Ronen Bar, prevăzută pentru 8 aprilie. Ca şi cum această împrejurare conflictuală n-ar fi fost de ajuns prin ea însăşi, în cursul dimineţii, puţin după comunicarea numirii generalului Eli Sharviy la conducerea Shin Bet-ului, poliţia a anunţat arestarea a doi consilieri apropiaţi ai premierului Netanyahu, implicaţi în aşa-numita afacere "Qatargate", care, dacă se va dovedi întemeiată, ar atrage după sine acuzaţii grave de spălare de bani şi contacte cu agenţi străini pasibile de pedepse cu ani grei de închisoare.
Şeful Guvernului, care se afla în acel moment la tribunal, la o nouă înfăţişare într-unul din dosarele penale deschise împotriva sa, a părăsit degrabă sala de judecată pentru a se prezenta la Departamentul de anchete al Poliţiei, unde a fost somat să se prezinte de către consiliera juridică a Guvernului, Gali Baharav-Miara, pentru a da depoziţie deschisă în privinţa consilierilor săi arestaţi în cursul dimineţii. Decizia consilierei juridice a Guvernului, a cărei demitere este solicitată în cor de membrii coaliţiei guvernamentale, a produs o furtună de proteste şi acuzaţii din partea acestora, care nu au ezitat să folosească expresii grele precum încercare de lovitură de stat sau de incapacitare a unui premier în plină exercitarea funcţiei.