Furtuna magnetică solară are "efecte nesemnificative"
Experţii Institutului Geologic al României susţin că, în perioada în care au avut loc erupţiile solare, au observat doar o subfurtună magnetică de scurtă durată.
17 Februarie 2011, 20:29
Specialiştii Observatorului Geomagnetic Naţional "Surlari" al Institutului Geologic al României susţin că, în perioada în care au avut loc erupţiile solare, au observat doar o subfurtună magnetică de scurtă durată.
"Observatorul a înregistrat doar o subfurtună magnetică, caracterizată printr-un indice triorar K4, pentru un interval scurt, în data de 15 februarie. Zilele de 16 şi 17 februarie au arătat o evoluţie rapidă a acestei subfurtuni, spre o perioadă de calm magnetic", se arată într-un comunicat de presă.
În ceea ce priveşte informaţiile potrivit cărora erupţiile solare ar putea afecta telecomunicaţiile şi sistemele de distribuţie a energiei electrice, reprezentanţii institului susţin că funcţionarea tehnologiile de vârf este influenţată de activitatea solară.
"Întrucât numărul persoanelor care utilizează tehnologii sofisticate, de vârf, a crescut exponenţial, dependenţa umanităţii de comunicaţiile satelitare a devenit din ce în ce mai copleşitoare, iar vulnerabilitatea acestor tehnologii este corelată dramatic cu evenimentele din spaţiul extraterestru, în special cu activitatea solară", explică specialiştii.
Oamenii de ştiinţă se pregătesc să urmărească trei erupţii solare, care vor fi vizibile pe Pământ joi şi vineri.
Furtunile magnetice solare sunt rezultatul unor erupţii solare.
Erupţiile solare sunt cauzate de eliberarea bruscă a energiei magnetice existente în atmosfera solară.
Specialiştii au atras atenţia asupra faptului că erupţiile solare ar putea perturba telecomunicaţiile şi sistemele de distribuţie a energiei electrice.