Elevi români la European Robotics Festival din Spania
Două echipe din România participă la prima ediţie a Concursului european ROBOTICS FESTIVAL, din Tarragona, Spania.
17 Martie 2013, 11:25
Intre concurentii din toata lumea se afla si cativa tineri romani, elevi la Liceul Nicolae Balcescu din Voluntari.
Tema concursului este imbunatatirea calitatii vietii pentru persoanele in varsta, iar echipele romanesti incearca sa demonstreze talent, abilitati si capacitate pentru a lucra in echipa.
Scopul concursului este promovarea talentelor in stiinta si a noilor tehnologii.
Una din cele doua echipe a ajuns in Spania fara robot, pentru ca inventia a fost retinuta la aeroportul din Bucuresti, la controlul de securitate.
Motivul a fost prezenta, in plasticul folosit la constructia robotului, a unei substante pe care senzorii din aeroport au detectat-o ca interzisa.
Pentru a nu lasa copiii fara robot, antrenorul Ionut Panea, care nu exclude posibilitatea unei erori de calibrare a senzorilor de control, impreuna cu organizatorii festivalului au gasit solutia la fata locului: un robot american, ce urma sa fie prezentat de la distanta, prin internet, a ajuns la Tarragona fara mai multe piese si... stricat.
Robot american, reparat şi modificat de elevii români
Romanii au reparat robotul american si pot participa la concurs cu inventia modificata a celor din SUA.
Antrenorul Panea a declarat pentru Radio Romania ca este un fapt cu totul inedit si a subliniat conditia echipelor romanesti prezente la aceste concursuri: voluntari, fara sponsori pentru inventiile lor si fara conditii speciale de invatat, sau o sala dotata pentru aceasta activitate la liceu.
Copii talentati, care muncesc in echipa si, desi nu toti sunt indragostiti de fizica sau matematica, au bucuria sa isi foloseasca pasiunea fata de roboti intr-un mod cat se poate de util: participarea la concursurile internationale, unde, cum e cel de la Tarragona, se intrec cu echipe din toata lumea.
La concursul din Tarragona, juriul apreciaza solutiile pe care echipele de inventatori le pot aduce in viata reala, dezvoltand un proiect stiintific.
Echipa romaneasca a castigat, in februarie, la Moscova, locul doi pentru o inventie prezentata la un concurs similar.