Contribuția fizicii la dezvoltarea societății
Discuție despre contribuția fizicii la dezvoltarea societății.
Articol de Simina Botar, 31 Mai 2020, 14:08
Reporter: Cât de importantă este fizica? Una din cele mai importante discipline științifice. Unii spun în cea mai importantă, aproape filosofică, ne descrie universul. Vineri s-au reunit peste 100 de delegații ai Societății Europene de Fizică, prin videoconferință, iar ședința, care a durat peste patru ore, a fost destul de animată, ne-a spus academicianul Nicolae Victor Zamfir, care tocmai şi-a încheiat al doilea mandat de patru ani în conducerea Societății Europene de Fizică. Această societate este fondată în 1968. În conducerea societății, încă în primii ani, a fost academicianul Ioan Ursu.
Societatea Română de Fizică împlinește anul acesta 130 de ani de existență, așa că nu e de mirare nici apariția timpurie a radioului în România, nici apariția platformei de la Măgurele. Președintele Societății Române de Fizică, dr. Mitică Drăgușin, directorul de securitate nucleară de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară, mi-a amintit:
Mitică Drăguşin: Acum doi ani, platforma Măgurele a fost recunoscută ca site istoric în domeniul fizicii, ceea ce face să fie vizibilă la nivel Uniunii Europene și internațional.
Reporter: Un site este declarat istoric când recunoaște importanța acestuia pentru fizică și istoria ei, pentru cel de-al patrulea laser din lume, pentru cel mai mare laser acum, pentru primul computer din România sau pentru colaborarea în experimente internaționale. Societatea Europeană de fizică susține și promovează educația în fizică, rolul fizicii în rezolvarea problemelor sociale, economice, de mediu, dezvoltarea cercetării. Ce accente se pun acum?
Mitică Drăguşin: Şi noi, ca Societatea Română de Fizică și Societatea Europeană de Fizică e interesată să educe tineri, să-i atragă în cercetare și să continue partea aceasta de implicare a fizicii în societate, implicarea fizicii pentru dezvoltare, întărirea legăturilor cu industria, aceasta fiind o bună cooperare care aduce profit de ambeel părţi.
Reporter: Există şi cuantificări:
Mitică Drăguşin: Societatea Europeană de Fizică a lansat o comandă, o analiză, cât contribuie fizică din Europa la dezvoltarea industriei, dar făcut din perioada 2011-2016, cu date reale de la Eurostat, date statistice - contribuie, în cifre vorbind, a publicat în septembrie 2019 acest raport, care a contribuit la creșterea cu 16% a cifrei de afaceri și cu 12% la numărul de angajări, fizica, domeniul fizicii, în relaţia cu industria, dar nu numai cu industria, dar şi cu partea de cercetare în marile infrastructuri. Să ne gândim, să vedem partea de legături cu industria și cu institutele de cercetare la marile experimente de la CERN, de la Centrul European pentru Cercetări în domeniul nuclear.
Reporter: Sigur, în final de ședință, destul de animată, după cum am amintit, a fost ales noul președinte, ne-a spus academicianul Nicolae Victor Zamfir:
Nicolae Victor Zamfir: Avem un nou președinte la Societatea Europeană de Fizică în persoana lui Luc Berger, din Franța. Noul președinte este un om extrem de activ, un fizician foarte bun, ţine mult la legăturile între ţările din Est şi ţările din Vest şi eu sunt sigur că relația Societății Europene de Fizică cu noi se va întări.
Reporter: Ştiu că relaţiile dintre fizicienii români şi fizicienii francezi în mod tradiţional au fost foarte bune. Pe platforma Măgurele se ştie acest lucru, dar în momentul acesta ce credeţi că o aducă nou acest preşedinte francez?
Nicolae Victor Zamfir: Eu am relaţii foarte bune cu el. Am fost colegi 8 ani în Comitetul Executiv. Eu sunt sigur că bunele relaţii între fizicienii români şi fizicienii francezi vor continua şi în anii care vin.