Cod de etică profesională privind celulele stem
Preţurile pentru o recoltare de celule stem variază între 700 şi 1.000 de euro, în funcţie de serviciile oferite - recoltare, transport, testare, procesare şi crioprezervare.
Articol de Adriana Turea, 05 Iunie 2013, 14:30
Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem a lansat Codul de etică profesională în acest domeniu.
Celulele stem sunt folosite în lume încă din 1988, ele au capacitatea de a regenera organe bolnave şi pot fi folosite pentru orice rudă de gradul I a persoanei de la care au fost recoltate.
Piaţa de celule stem din România se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.
Anual, 7% din femeile din România aleg să recolteze celule stem la naştere.
Celulele hemato-poetice sunt acele celule care se găsesc în sânge şi care sunt responsabile de regenerarea fiecărui organ lângă care sunt puse.
Procedura de recoltare a celulelor stem este una cât se poate de simplă; se efectuează în momentul naşterii prin recoltarea de sânge din cordonul ombilical şi din placentă.
Nu este o procedură dureroasă şi nu afectează în niciun fel mama şi nici pe nou născut.
Tot ce trebuie să ştie cei care doresc o astfel de procedură este că trebuie să-şi anunţe medicul obstetrician şi, eventual, împreună cu acesta, să opteze pentru o anumită firmă şi un anumit kit de recoltare.
De asemenea, viitorii părinţi trebuie să se informeze în legătură cu beneficiile şi limitările referitoare la recoltarea de celule stem.
De exemplu, dacă într-o familie este un copil bolnav şi se speră că, prin venirea pe lume a celui de-al doilea copil şi recoltarea de celule stem, primul se va face bine, trebuie să ştiţi că între cei doi fraţi există o compatibilitate de cel mult 50%.
Preţurile pentru o recoltare de celule stem variază între 700 şi 1.000 de euro, în funcţie de serviciile oferite - recoltare, transport, testare, procesare şi crioprezervare.