China a dat în folosinţă propriul sistem GPS
China şi-a lansat propriul sistem comercial de poziţionare globală prin satelit "Beidou" în zona Asia-Pacific. Primul satelit din sistem a fost lansat în aprilie 2007.
Articol de Răzvan Stancu, 28 Decembrie 2012, 12:15
China a lansat în serviciu comercial, în regiunea Asia-Pacific, sistemul propriu de navigaţie globală Beidou, destinat să concureze sistemul GPS american, informează AFP.
Sistemul, format în prezent din 16 sateliţi de navigaţie şi alţi patru experimentali, a început să funcţioneze de joi, potrivit publicaţiei China Daily.
Sistemul, botezat "Beidu" - "Ursa Mare", în traducere -, îi asigură independenţa strategică şi comercială faţă de GPS-ul american şi viitorul sistem european Galileo
Performanţele lui Beidou, al cărui semnal poate fi recepţionat şi în ţări ca Australia, sunt comparabile celor ale GPS american, a subliniat purtătorul de cuvânt al Biroului chinez pentru navigaţia prin satelit, Ran Chengqi, citat de acelaşi cotidian.
Lansarea sistemului de navigaţie prin satelit constituie un nou succes al tehnologiei spaţiale chineze. Extinderea reţelei, care va oferi în 2020 acoperire mondială, prevede trimiterea pe orbită a încă 40 de sateliţi până în 2024, a precizat purtătorul de cuvânt.
China se aşteaptă ca Beidou să genereze o piaţă anuală de 400 miliarde de yuani (63 miliarde de dolari) pentru servicii de transport, meteorologie şi telecomunicaţii.
Implicaţiile pentru sistemul militar sunt la fel de importante, eliberând China de dependenţa de GPS în ce priveşte ghidarea rachetelor, de pildă.
Beidou, Galileo, Glonass şi GPS
Primul satelit din sistemul Beidou a fost lansat în aprilie 2007.
Sistemul complet Beidou va număra 35 de sateliţi, care vor avea la bază o tehnologie integral chineză şi vor furniza o serie de informaţii despre cartografie, pescuit, transporturi, meteo şi telecomunicaţii.
China a început să lucreze la propriul ei sistem în anul 2000, pentru a putea să renunţe treptat la sistemul american Global Positionning System (GPS), la Galileo - proiectul pentru navigaţie prin satelit lansat de Uniunea Europeană - şi la sistemul rusesc Global Navigation Satellite System (GLONASS).
Proiectul Galileo este finanţat 100% de Comisia Europeană (circa 5 miliarde de euro pentru prima parte a constelaţiei de sateliţi) şi este controlat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Sistemul american GPS dispune de 24 de sateliţi, situaţi la o altitudine de 20.200 de km, Galileo ar urma să alinieze 30 de sateliţi, la o altitudine de circa 23.600 de km.