Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ce pericole stau în spatele lui Google

"Google deţine cea mai mare bază de date personale din istorie”, crede un spaniol, autor al cărţii Desnudando a Google, "Dezbrăcându-l pe Google".

Ce pericole stau în spatele lui Google
Alejandro Suárez Sanchez Ocaña. Foto: Annamaria Damian.

20 Februarie 2012, 08:30

O carte despre Google publicată în Spania atrage atenţia asupra unui pericol la care nu ne gândim aproape niciodată când apăsam pe mouse, în 99% din ocaziile în care căutăm o informaţie, deschidem contul de gmail sau folosim deja celebrele aplicaţii (dintre care unele au devenit aproape indispensabile, dacă ne gândim la Google Calendar, Google Maps sau Google Desktop): că nimic nu e gratis.

Alejandro Suárez Sanchez Ocaña, autorul cărţii "Desnudando a Google", a fost un mare fan, poate chiar primul din Spania, al conceptului Google, şi a urmărit evoluţia de la firma creată de doi romantici la o mare companie cu interese în toate domeniile, care nu plăteşte impozite decât de ordinul zecilor de mii de euro, deşi afacerile se ridică la multe miliarde.

Google nu este, ne avertizează autorul încă de la început, nici vinovatul pentru toate relele care ni se întâmplă, dar nici o fundaţie non-profit care are că scop fericirea noastră maximă.

Alejandro Suarez, tânăr întreprinzător, specialist în tehnologia comunicaţiilor, a început să se îndoiască de Google când firma a început să cotizeze la bursă, în anul 2004.

Înainte de asta însă, recunoaşte că utilizează Google chiar şi astăzi, după ce a cunoscut şi a publicat, în mare parte, evoluţia Google şi semnele de întrebare pe care le ridică.

"Moment de cumpănă" în domeniul tehnologiei

De ce se ia de Google şi de ce acum această carte, l-am întrebat pe autorul volumului, aflat în plină promoţie a cărţii.

"Nu mă iau de nimeni, dar cartea e necesară pentru că suntem într-un moment de cumpănă şi în domeniul meu, al tehnologiei, există o frică generală privind monopolul pe care îl deţine Google în privinţa informaţiei. În Spania, întreprinzătorii din domeniul internetului discută în privat, dar în public nu o fac. Ar trebui ca multe dintre aceste gânduri şi idei despre activitatea unei companii uriaşe, cum e Google, să fie publice. Pentru simplul motiv că oamenii trebuie să ştie că multe din lucrurile pe care le cred gratuite, nu sunt!".

Ce nu ştim despre Google şi ce ar trebui să ne atragă atenţia, să ne pună în gardă? Ce influenţe negative poate exercita un banal motor de căutare, aşa cum credem majoritatea că este Google?

“Cred că prima problemă este cea a datelor private, spune Alejandro. Habar nu avem câte ştie Google despre noi. Apoi în privinţa respectării legilor, în special în Uniunea Europeană. Google încalcă multe legi, profitând de faptul că este o companie americană. Legile privind protecţia datelor şi legile fiscale sunt constant încălcate de Google.

"În Spania, de pildă, Google a avut încasări între 4 şi 500 de milioane de euro, din vânzarea de publicitate, şi a plătit impozite de exact 24 de mii de euro. De fapt, ar fi trebui să plătească între 100 şi 150 de milioane de euro. Google trimite toţi banii în Irlanda, unde are sediul central, dar nici în Irlanda nu plăteşte impozite, pentru că banii ajung în final în Insulele Bermude, care sunt paradis fiscal”.

Deşi critică evoluţia firmei, Alejandro Suarez continuă să admire unele produse ale Google, chiar şi astăzi.

Ceea ce nu mai admiră este „atitudinea ca firmă, care este departe de frumuseţea sau utilitatea produselor sale”.

Problema este că Google este dăunător pentru evoluţia tehnologiei, crede autorul cărţii, deoarece nu permite concurenţa.

Google deţine în Spania 97% din piaţă, iar în Europa are peste 90%. Orice firmă ar dori să între în joc, trebuie să aibă acordul Google. Din acest motiv, Google are deschise dosare în SUA, dar şi în Europa, unde vom avea date concrete la sfârşitul anului.

Google, "dăunător pentru concurenţă"

Cine este Google, de fapt? Alejandro Suarez răspunde: "Google are 1 miliard de utilizatori din toată lumea despre care ştie absolut tot. Este pentru guvernul american ceea ce era Holywood-ul, cu filmele sale, în anii 80-90, un mijloc de a cuceri lumea. De aceea, procesele din Statele Unite ale Americii sunt uşoare pentru Google, ceea ce în Europa nu va fi cazul. Aici, unde justiţia este mai lentă, lucrurile vor fi mai serioase pentru Google, care este absolut dăunător pentru concurenţă.”

Alejandro Suarez vrea, cu această carte, să atragă atenţia unui lucru fundamental şi anume că nimic nu e gratuit: ”Google ia la schimb, pentru că noi folosilm produsele sale, şi eu le folosesc, zilnic, multe dintre ele, informaţii personale, private. Asta poate fi, pentru utilizatori, ieftin sau scump. Ideea e să fim conştienţi că nu primim nici un cadou şi că informaţiile personale intră în baza de date a Google, că nu avem parte de nici o favoarea din partea acestei firme”.

Alejandro Suarez publică în carte şi un interviu cu reprezentanţii Google, care cunoşteau intenţiile autorului şi au participat cu o serie de informaţii la investigaţia întreprinzătorului spaniol.

Acesta ne mai spune că Google nu numai că înregistrează ce căutăm cu ajutorul motorului de căutare, ci scanează toate mesajele din mailurile trimise şi primite din şi în gmail.

Dacă folosim Google Calendar, Google ştie cu cine ne întâlnim, în ce loc, la ce oră.

Dacă folosim telefon mobil cu platformă Android şi punem poze pe internet, Google ştie cu cine ne fotografiem şi unde suntem.

Date "la dispoziţia guvernului american"

Pe scurt, Google are un dosar complet despre fiecare dintre noi cu informaţii personale pe care astăzi le foloseşte doar în interes comercial, pentru a ne trimite publicitate.

Dar, adaugă autorul cărţii, “această informaţie, deţinută de o companie privată, este la dispoziţia guvernului american, cu autorizaţie specifică, desigur, nu şi la dispoziţia altor guverne din lume.

Google este ca un serviciu secret cu cea mai mare bază de informaţii din istorie. Oamenii nu sunt conştienţi de acest lucru, habar nu au, cred că folosesc ceva gratuit, fără nici o consecinţă. Eu cred că e cel puţin neliniştitor”.

Cartea Desnudando a Google, abia ieşită pe piaţa spaniolă, publicată la editura Planeta, are toate şansele să ridice măcar un semn de întrebare între utilizatorii de internet.

În rândul autorităţilor, deja a creat o reacţie. Compania Google se află în atenţia Agenţiei de Colectare a Impozitelor din Spania, care are faima că este una dintre cele mai eficiente din Europa.

România, învingătoare la Campionatul Mondial de Esports
Ştiinţă & Tehnologie 18 Noiembrie 2024, 15:03

România, învingătoare la Campionatul Mondial de Esports

România a cucerit titlul de Campioană Mondială la Counter-Strike,cu prilejul World Esports Championship 2024 din Arabia Saudită

România, învingătoare la Campionatul Mondial de Esports
Probă de Drum cu Skoda Kodiaq
Ştiinţă & Tehnologie 09 Noiembrie 2024, 15:13

Probă de Drum cu Skoda Kodiaq

Skoda Kodiaq și-a câștigat un loc repectabil pe piață printr-o abordare fără prea multe fițe, dar cu toate cele necesare....

Probă de Drum cu Skoda Kodiaq
Numărul escrocheriilor online, în creştere în perioada de Black Friday
Ştiinţă & Tehnologie 07 Noiembrie 2024, 16:30

Numărul escrocheriilor online, în creştere în perioada de Black Friday

Asociația Română a Băncilor ne îndeamnă să cumpărăm doar de la vânzători de încredere și să folosim carduri de protecție...

Numărul escrocheriilor online, în creştere în perioada de Black Friday
Probă de Drum - ID Buzz
Ştiinţă & Tehnologie 01 Noiembrie 2024, 15:08

Probă de Drum - ID Buzz

Numele nu prevesteşte foarte multe din ceea ce are de oferit acest vehicul complet electric al nemţilor de la VW. Dar mini...

Probă de Drum - ID Buzz
Schimbările climatice au agravat cele mai severe evenimente meteorologice
Ştiinţă & Tehnologie 31 Octombrie 2024, 13:27

Schimbările climatice au agravat cele mai severe evenimente meteorologice

Studiul subliniază urgenţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, care determină creşterea temperaturilor şi fenomene...

Schimbările climatice au agravat cele mai severe evenimente meteorologice
Probă de Drum - Suzuki Vitara Strong Hybrid
Ştiinţă & Tehnologie 29 Octombrie 2024, 07:41

Probă de Drum - Suzuki Vitara Strong Hybrid

Când vine vorba de SUV-uri compacte, Suzuki Vitara este un veteran apreciat de ani de zile pentru versatilitatea și...

Probă de Drum - Suzuki Vitara Strong Hybrid
Carbuyer: Noua Dacia Duster, cea mai bună maşină a anului
Ştiinţă & Tehnologie 23 Octombrie 2024, 14:52

Carbuyer: Noua Dacia Duster, cea mai bună maşină a anului

Carbuyer publică ştiri, recenzii şi sfaturi pentru cumpărătorii de mașini din Marea Britanie.

Carbuyer: Noua Dacia Duster, cea mai bună maşină a anului
Probă de drum - Nissan X-Trail cu ePedal
Ştiinţă & Tehnologie 20 Octombrie 2024, 13:14

Probă de drum - Nissan X-Trail cu ePedal

Altădată vârful de lance al niponilor pe tărâm european, noul X-Trail încearcă se se impună pe o piața aglomerată a...

Probă de drum - Nissan X-Trail cu ePedal