Ce este noul coronavirus ?
În China, măsurile de prevenire a răspândirii virusului se intensifică, deoarece capacitatea de propagare a virusului a sporit.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Ianuarie 2020, 08:41
În China, măsurile de prevenire a răspândirii virusului se intensifică, deoarece capacitatea de propagare a virusului a sporit, a anunţat directorul Comisiei Naţionale pentru Sănătate.
Autorităţile din capitala Beijing au amânat redeschiderea şcolilor, restricţiile de călătorie se înmulţesc şi devine obligatoriu portul unei măşti de protecţie.
Aceste măsuri excepţionale sunt luate în condiţiile în care, până în acest moment, nu există un vaccin pentru virus.
Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au făcut progrese importante, cu o rapiditate fără precedent până acum, în studierea virusului, însă în continuare există destule necunoscute cu privire la acesta.
Ce anume se ştie ne spune Cristina Grecu: "Ce este noul coronavirus, care sunt simptomele, cât de îngrijoraţi trebuie să fim explică prestigiosul cotidian britanic "The Guardian", pe baza informaţiilor transmise de autorităţile chineze şi a dovezilor ştiinţifice.
Aşadar, este un virus nou, necunoscut până acum, provine de la animale, la fel ca SARS şi MERS, şi cauzează pneumonia.
A fost botezat temporar 2019-nCoV.
Simptomele sunt tuse severă, febră şi dificultăţi de respiraţie, iar în unele cazuri organele vitale cedează.
Antibioticele nu sunt de niciun ajutor, nici antiviralele pentru gripă.
Cei bolnavi trebuie internaţi în spital, acolo unde pot primi suport pentru plămâni şi alte organe, iar recuperarea lor depinde de capacitatea proprie a sistemului imunitar.
Trebuie să ne îngrijorăm?
Dacă nu am călătorit în China sau dacă nu am avut contact cu o persoană care a venit de acolo, nu.
Deocamdată nu este există un vaccin, dar tulpina virusului a fost izolată de cercetătorii chinezi, ceea ce este un prim pas pentru crearea unuia.
Medicul francez care tratează primele cazuri apărute în Europa, la Bordeaux şi Paris, spune că infectarea cu noul Coronavirus pare mai puţin gravă ca cea cu SARS - Sindromul respirator acut sever, care a făcut 750 de morţi în 2002.
Tot el estimează că deocamdată riscul unei epidemii în Europa este foarte îndepărtat.
Şi medicii chinezi spun că noul Coronavirus nu este la fel de puternic ca SARS, dar avertizează că se propagă cu rapiditate, deoarece are o perioadă de incubaţie ce poate să ajungă până la două săptămâni, iar infectarea poate avea loc în timpul acesteia, aşadar chiar înainte de apariţia simptomelor."