Avem un nou strămoş
Specialiştii au descoperit un nou tip de hominid care a trait în urmă cu 40.000 de ani.
Articol de Răzvan Stancu, 26 Martie 2010, 16:09
Un eşantion genetic, extras şi analizat dintr-un fragment de os descoperit in Siberia. a relevat existenţa unui nou tip de hominid, necunoscut până în prezent, informează Mediafax.
Specialiştii au descoperit o bucată din falanga unui reprezentant al acestui nou tip de hominizi în 2008, într-o peşteră din Denisova, în Munţii Altai. Se pare că acest tip de hominid a trăit în aceeaşi epocă cu oamenii de Neanderthal şi cu oamenii moderni.
Acest nou tip de hominid care a trăit în urmă cu circa 40.000 de ani în actuala Siberie, era rezultatul unei migraţii a reprezentanţilor genului Homo de pe continentul african diferită de cea efectuată de strămoşii omului de Neanderthal şi de cea realizată de strămoşii omului modern (Homo sapiens), a declarat Johannes Krause - de la Institutul Max Planck pentru antropologie evoluţionistă din Leipzig, Germania -, unul dintre autorii studiului.
Primul grup de hominizi care a părăsit Africa a fost Homo erectus, în urmă cu 1,9 milioane de ani, urmând alte doua migraţii: cea a omului de Neanderthal, în urma cu circa 300.000 până la 500.000 de ani, respectiv cea a oamenilor moderni în urma cu 50.000 de ani.
Noul tip de hominid descoperit în Siberia poate fi reprezentantul unei a patra specii disparute şi îi obligă pe specialişti sa revizuiască istoria omului în Eurasia, afirmă expertul britanic, Terence Brown, citat de Mediafax.