Asteriod aproape de Pământ, "observabil cu un binoclu"
Un asteroid de mari dimensiuni trece duminică la o distanţă relativ mică de Pământ - de doar trei ori mai mare decât cea de la Lună la Terra.
Articol de Radiojurnal, 25 Ianuarie 2015, 18:50
Un asteroid de mari dimensiuni trece duminică la o distanţă relativ mică de Pământ - de doar trei ori mai mare decât cea de la Lună la Terra.
Fenomenul, destul de rar, este foarte important pentru specialişti, dar va fi observat şi de amatori cu un binoclu suficient de performant sau cu o lunetă.
Până în anul 2027, niciun obiect astral cu asemenea dimensiuni nu se va mai afla atât de aproape de Pământ, după cum i-a precizat redactorului nostru Andreea Marin doctorul în astronomie de la Institutul Astronomic al Academiei Române, Magda Stavinschi.
Magda Stavinschi: "Asteroidul 2004 BL86 va traversa orbita terestră. El va fi totuşi la numai 1,2 milioane km de noi, deci nu ne poate ameninţa în niciun fel. În schimb, el va putea fi observat, fiind totuşi relativ mare, printr-un binoclu sau cu o mică lunetă când traveresează Constalaţia Leu. Specialiştii nu vor pierde prilejul de a-l studia, pentru că trebuie înţeles cât mai bine acest tip de obiecte cereşti. În primul rând ne dau informaţii asupra propriei noastre planete. În al doilea rând, trebuie să evităm un impact cu un asteroid care ar putea fi într-adevăr mult mai periculos."
Reporter: Când va fi următorul eveniment, să spunem, de anvergura acestuia?
Magda Stavinschi: "20 martie, dar de data aceasta nu este vorba de asteroid, este vorba de eclipsa de soare, care la noi se vede ca parţială, dar foarte mare, adică mai mult de jumătate din discul Soarelui va fi acoperit, deci suficient ca să vedem un spectacol astral remarcabil."