Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Antigelul" din sânge, secretul supravieţuirii mamuţilor

Mamuţii aveau o formă de antigel în sânge, ceea ce îi ajuta să îşi oxigeneze corpul la temperaturi sub limita îngheţului, arată un studiu genetic realizat de cercetători din Canada şi Australia.

"Antigelul" din sânge, secretul supravieţuirii mamuţilor
Mamuţii aveau o adaptare genetică care permitea hemoglobinei să elibereze oxigen în corp chiar şi la temperaturi scăzute.

Articol de Bogdan Mihai, 03 Mai 2010, 20:59

Cercetătorii canadieni au reuşit să obţină sânge de mamut lânos printr-un procedeu de clonare, pornind de la ADN-ul adunat de la mai multe exemplare de mamut păstrate în permafrostul siberian.

Potrivit BBC, echipa de cercetători a descoperit că mamuţii aveau o adaptare genetică care permitea hemoglobinei să elibereze oxigen în corp chiar şi la temperaturi scăzute.

Capacitatea hemoglobinei de a elibera oxigen în ţesuturi este, în general, inhibată de frig.

Această adaptare genetică îi permitea să supravieţuiască la temperaturi extrem de scazute fără a pierde mult din căldură.

"Aceste molecule de sânge obţinute nu sunt diferite faţă de cele ce ar fi fost prelevate de la un exemplar în viaţă, în urmă cu zeci de mii de ani", a declarat profesorul Kevin Campbell de la University of Manitoba, Canada, coordonatorul acestui experiment.

"Moleculele permiteau efectiv sângelui să curgă rece. Fără adaptarea genetică, mamuţii ar fi pierdut mai multă căldură iarna, şi ar fi trebuit să o înlocuiască mâncând mai mult. Iarna, este mai puţină mâncare, aşa că era un avantaj pentru ei," a explicat Kevin Campbell.

"A fost extraordinar sa aducem la viaţă o proteină complexă a unei specii dispărute şi să descoperim adaptări importante, care nu sunt întalnite la nicio specie de azi", a declarat co-autorul studiului, Alan Cooper, director al Centrului Australian pentru ADN Antic de la Universitatea Adelaide.

Strămoşii mamutului blănos erau originari din Africa ecuatorială cu şapte milioane de ani în urmă, dar populaţiile au emigrat spre nord acum peste un milion de ani, într-o perioadă când schimbarea climatică a provocat o cădere a temperaturilor pe glob.

Spre deosebire de elefanţii moderni, care au evoluat cu urechi mari şi alte caracteristici pentru a-i răcori în căldura foarte mare, mamuţii au supravieţuit prin conservarea căldurii, prin urechi şi cozi mici.

Ştiinţă & Tehnologie 02 Aprilie 2010, 14:34

Posibil tratament pentru cancerul de prostată

Un medicament folosit de bărbaţii cu prostata mărită ar putea preveni apariţia cancerului la prostată.

Posibil tratament pentru cancerul de prostată
Ştiinţă & Tehnologie 30 Martie 2010, 10:11

În căutarea Big Bang-ului

Cercetătorii de la CERN au reuşit după mai multe încercări eşuate să producă primele ciocniri de particule din cadrul...

În căutarea Big Bang-ului
Ştiinţă & Tehnologie 29 Martie 2025, 16:02

Probă de Drum – Suzuki Across PHEV

Pentru cei care își doresc un SUV hibrid solid și stilat care să asigure un echilibru bun între tehnologie și performanță, o...

Probă de Drum – Suzuki Across PHEV
Ştiinţă & Tehnologie 18 Martie 2025, 14:42

Romanian Digital Day

Eveniment din Parlamentul European este organizat de vicepreședintele legislativului comunitar, Victor Negrescu.

Romanian Digital Day
Ştiinţă & Tehnologie 16 Martie 2025, 10:30

Auto. Geely Starray, un SUV familial clasic

Construit pe platforma vărului XC 40 de la Volvo, Starray mizează pe un benzinar de 1,5 litri și 172 de Cai Putere. Cum se...

Auto. Geely Starray, un SUV familial clasic
Ştiinţă & Tehnologie 14 Martie 2025, 21:49

Ford Otosan Craiova livrează primele mașini electrice produse în România

Unul dintre cei mai mari producători de vehicule comerciale din Europa și un pionier în electrificare, Ford Otosan a...

Ford Otosan Craiova livrează primele mașini electrice produse în România
Ştiinţă & Tehnologie 27 Februarie 2025, 15:40

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova îşi extinde oferta educaţională

Din toamnă, universitatea craioveană va forma ofiţeri medici şi subofiţeri sanitari, în urma unui parteneriat încheiat cu...

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova îşi extinde oferta educaţională
Ştiinţă & Tehnologie 18 Februarie 2025, 12:09

Ranger domină topul pick-up-urilor din Europa

Ford Ranger a semnat un nou record pe piaţa camionetelor auto din Europa. De 10 ani este cel mai vândut model din segment.

Ranger domină topul pick-up-urilor din Europa