Afinele ajută la scăderea tensiunii arteriale
O porţie substanţială de afine în fiecare zi poate contribui la îmbunătăţirea tensiunii arteriale la oamenii sănătoşi, potrivit unui studiu.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Februarie 2019, 09:07
O porţie substanţială de afine în fiecare zi poate contribui la îmbunătăţirea tensiunii arteriale la oamenii sănătoşi, potrivit unui studiu.
Cercetătorii au testat efectele afinelor pe un grup de voluntari cu o stare bună de sănătate, care au consumat 200 de grame de afine, echivalentul a două ceşti, timp de o lună.
Pe parcursul studiului, tensiunea arterială sistolică a scăzut în medie cu 5 milimetri coloană de mercur.
Tensiunea arterială sistolică este presiunea care se formează în vasele de sânge la fiecare pompare a inimii.
Aceasta scade când vasele de sânge se relaxează şi se dilată când acestea se contractă.
Efectul este similar cu cel observat în cazul pacienţilor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii.
În cadrul studiului, 40 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani au primit fie o băutură care conţinea 200 de grame de afine, fie o băutură care nu conţinea afine.
Efectele asupra funcţionării vaselor de sânge au fost constatate la aproximativ două ore după consumul băuturii cu afine.
Băutura fără afine, cu proprietăţi neutre sau cu conţinut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ.
Oamenii de ştiinţă au stabilit că beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmenţii care dau culoarea albastră, roşie sau violet a unor fructe sau legume.
Băuturile care conţineau antocianine în stare pură au dus la îmbunătăţirea funcţiei celulelor endoteliale, responsabile pentru relaxarea şi contractarea vaselor.
"Dacă schimbările pe care le vedem în funcţionarea vaselor de sânge după consumul de afine în fiecare zi ar putea fi susţinut de-a lungul întregii vieţi, s-ar putea reduce cu 20% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare", a precizat Ana Rodriguez-Mateos, cercetător principal din cadrul King's College, Londra.
Cercetarea a fost publicată în Journal of Gerontology, potrivit Agerpres.