Voluntariatul în sport – poveşti cu oameni frumoşi
Gașca lui Coubertin este umbrela sub care s-au decis să își pună pasiunea în slujba sportului Ana, Angi, Ela, Micky, Ovi și Ralu.
Articol de Bogdan Predescu, 08 Mai 2017, 19:25
Clujul a fremătat la jumătatea lunii aprilie în ritmul gimnasticii europene aduse în impresionanta sală Polivalentă de Campionatele Europene de Gimnastică Artistică – Petrom. Emoţiile concursului alături de Marian Drăgulescu, Larisa Iordache sau Cătălina Ponor, au fost completate de bucuria reîntâlnirii cu voluntarii din Gaşca lui Coubertin, şase tineri cu poveşti frumoase, pe care am avut plăcerea să îi cunosc înainte de Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.
Au fost acolo la Cluj la Europene ca şi cum era ceva normal pentru ei, parte dintr-o viaţă curată şi frumoasă în care ajutorul este servit la felul principal, iar zâmbetul şi amabilitatea fac parte nelipsită din meniu. Tocmai de aceea merită să aflaţi povestea voluntarilor de la Europenele de Gimnastică de la Cluj Napoca …
Iți dai seama de magnetismul unui eveniment când o echipă mică de șase voluntari pasionați de olimpism și voluntariat sportiv reușește să coaguleze încă 115 de voluntari, toți sub umbrela Campionatelor Europene– Petrom, organizate în Sala Polivalenta din Cluj-Napoca.
Cei șase au format Gașca lui Coubertin, o organizație nonguvernamentală ce și-a trasat ca obiectiv principal dezvoltarea culturii voluntariatului sportiv în România. Campionatele Europene de Gimnastică Artistică au reprezentat pentru Gașcă primul eveniment de mare amploare pe care l-au coordonat din perspectiva recrutării, selecției, organizării și coordonării echipei de voluntari. Însă fiecare membru al Găștii are la activ câteva evenimente olimpice la care a participat ca și voluntar, iar experiențele lor cumulate scot în evidență pasiunea imensă pe care acești tineri o au pentru a cultiva voluntariatul sportiv și pentru a-i molipsi și pe alții.
Revenind la primul lor proiect european, formularul de aplicație pentru programul de voluntariat al Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică a fost lansat în luna februarie și până la închiderea înscrierilor a fost completat de aproximativ 290 de doritori.
“Ce ne-am dorit noi foarte mult a fost ca oportunitatea să fie deschisă, adică oricine dorea putea aplica. Apoi am construit procesul de selecție mai mult ca o etapă de cunoaștere a aplicanților (într-adevăr cei cu disponibilitate mică și fără cunoștințe de limbi străine nu au fost selectați din start) și alegerile le-am făcut în funcție de cât de mult am simțit noi că ei își doresc să fie la eveniment pentru experiența de voluntariat. În final, cei mai implicați au fost și cei care au vrut și au simțit cum să fructifice la maximum experiența de voluntar.” a spus Ovidiu, unul dintre membrii Găștii lui Coubertin.
În centrul întregului design al programului de voluntariat a stat experiența de învățare a voluntarilor. A se implica în partea de organizare din spatele a ceea ce se vede public face parte din experiența lor de învățare. Din acest motiv, membrii Găștii au încercat să le arate şi celorlalţi scopul și sensul fiecărei sarcini pe care au avut-o de îndeplinit. Înainte de desfășurarea evenimentului, voluntarii au parcurs o serie de cursuri online, pregătite de Ralu, în urma cărora le-a fost oferit cadrul general despre competiția la care vor lua parte.
Despre acest concept de învățare în cadrul unei activități de voluntariat ne-a spus mai multe Angi din Gașcă: “Ne-am dorit și credem că am și reușit să ne concentrăm asupra experiențelor de învățare ale voluntarilor din toate perspectivele: pe lângă aspectele operaționale de organizare cu care fiecare echipă a intrat în contact, mai sunt aspecte ce țin de facilitarea unor experiențe de dezvoltare personală. Din perspectiva noastră, a Găștii lui Coubertin, este foarte important ca în cadrul voluntariatului, participanții să poată avea ocazia de a înțelege și de a integra la nivel personal experiențele pe care le trăiesc. Acestea sunt despre a învăța prin interacțiunile cu oamenii foarte interesanți ce participă la evenimentele sportive (delegați, sportivi, jurnaliști, membri în echipa de organizare, și chiar alți voluntari), despre a te lăsa inspirat de astfel de oameni, de a-ți schimba diferite percepții și prejudecăți. Uneori, voluntarii noștri au învățat despre gestionarea situațiilor potenţial conflictuale ce apar inerent datorită presiunii unei competiții de o asemenea amploare, despre managementul timpului, respect, acceptare; și cu siguranță sunt multe alte aspecte. În definitiv, voluntarii au avut ocazia să învețe în mod practic despre valorile sportului precum prietenie, curaj, excelență, pasiune, prin ceea ce au facut efectiv în cadrul programului de voluntariat și prin comunicarea în jurul acestor valori pe care am inițiat-o în grupul voluntarilor.”
Pe viitor, Gașca lui Coubertin își propune să coaguleze această comunitate de voluntari ce au început să prindă gustul voluntariatului sportiv și să înțeleagă că ei pot face diferența la un eveniment mare. Mulți dintre voluntarii prezenți la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică s-au înscris deja pentru următorul eveniment sportiv major pe care Sala Polivalentă din Cluj îl va găzdui în această toamna: EuroBasket 2017.