Scad bugetele federaţiilor sportive
În anul în care mulţi spotivi participă la calificări pentru Olimpiada de la Londra din 2012, bugetele federaţiilor sportive au fost drastic reduse.
Articol de Catrinel Oprişiu, 21 Ianuarie 2011, 14:45
Federaţiile sportive trebuie să decidă în perioada următoare care sunt cheltuielile la care renunţă în acest an ca urmare a reducerii drastice a bugetelor care le-au fost alocate.
Conducerile unora dintre cele mai importante discipline olimpice, la care România este reprezentată în competiţii internaţionale, atrag atenţia că pregătirea şi prezenţa în concursuri vor fi grav afectate în 2011, an care este aşa-numit an preolimpic, în care sunt programate întreceri importante ce contează pentru calificare la următoarea ediţie a celui mai important eveniment sportiv, Jocurile Olimpice de Vară, care au loc la anul, la Londra.
Cel mai bun exemplu este bugetul total al Federaţiei de Atletism care a scăzut la 1 milion de euro pe an, în timp ce în 2009, bugetul era de 3,5 milioane.
"Alegem priorităţi şi începem să tăiem. În primul rând, pregătire, de acolo încep să tai, cu toate că este foarte periculoasă zona, dar asta este. Întotdeauna, preolimpicul şi postolimpicul au fost cei mai costisitori ani şi ştim de ce", a declarat Sorin Matei, preşedintele Federaţiei de Atletism.
În 2011, sportivii vor trebui să se pregătească pentru a obţine calificarea la Jocurile Olimpice din 2012, dar vor trebui să ajungă la Londra cu o susţinere financiară minimă.
Şi Federaţia Română de Gimnastică va trebui să se descurce cum poate.
"Noi avem două competiţii majore care trebuie să fie finanţate. Este vorba de Campionate Europene la Berlin în luna aprilie şi Campionate Mondiale de calificare olimpică, în luna octombrie, în Japonia, la Tokyo.
"Sigur că dacă discutăm de Tokyo şi ne gândim măcar numai la transportul internaţional vedem că sunt nişte cheltuieli imense. Ne ridicăm undeva în jurul sumei de 547.500, deci 5 miliarde şi jumatate în bani vechi pentru asigurarea participării la Campionatele Mondiale.
"Nu participăm la mondiale, nu este nicio problemă, nu putem să ne calificăm la Olimpiadă", a declarat Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei de Gimnastică.
Echipă de aur, bugete tăiate
O altă federaţie, scrima, a primit şi ea o lovitură dură.
În total dezacord cu performanţele reuşite la mondiale, aur cu echipa feminină la spadă şi bronz cu ea masculină la sabie, forul condus de doamna Ana Pascu a primit cu 275.000 de lei mai puţin decât cea de lupte, spre exemplu.
"Sigur că toată lumea se plânge de bani. În condiţiile astea, eu sunt pusă în situaţia să-mi stabilesc priorităţile, să-mi stabilesc strategia. Sigur, o să renunţăm şi la competiţii, renunţăm şi la o serie întreagă de pregătiri programate, fiindcă fără pregătire degeaba te duci la competiţie, sigur şi recompensa sportivilor, dacă vreţi", a declarat Ana Pascu.
Mirela Neag, redactor în Departamentul "Sporturi", la "Gazeta Sporturilor", a urmărit şi ea subiectul bugetelor în 2011.
"Este evident că această situaţie va crea blocaje în pregătirea sportivilor şi sunt convinsă că va compromite participarea României la Londra, anul viitor", spune Mirela Neag.
România a obţinut la Beijing 8 medalii, ne-am clasat mai sus decât ţări care dau o mult mai mare importanţă sportului şi care sunt mai puternice sub aspect economic decât noi, dar am luat cel mai scăzut număr de medalii la o olimpiadă din ultima jumătate de secol.
În anul în care nimeni nu-şi permite să rateze vreun concurs pentru că asta înseamnă puncte pierdute şi clasament mondial ratat, criterul după care se obţine biletul pentru Londra, federaţiile sportive au aflat pe câţi bani se vor putea baza, cu 40% mai puţin decat în 2010.