Şah: Bogdan Deac, asul din mâneca echipei României la olimpiada de la Baku
Olimpiada de la Baku e la jumătatea drumului, dar deja se pot vedea unele tendinţe ale competiţiei.
Articol de Ionuţ Iamandi, 07 Septembrie 2016, 11:40
Olimpiada de la Baku e la jumătatea drumului, dar deja se pot vedea unele tendinţe ale competiţiei. În întâlnirile cu adversarii de valoare sensibil egală, echipa României pare a se baza pe o strategie care a dat roade până acum. Şi anume, remize la trei mese şi victorie la cea în care joacă Bogdan Deac, juniorul de nici 15 ani, şahist în plină ascensiune, la momentul de faţă cel mai tânăr mare maestru din lume. Reţeta a ţinut în ambele întâlniri cu echipele scandinave, Norvegia şi Suedia, deşi e de remarcat că nu a fost tocmai uşor să faci remiză cu campionul mondial, norvegianul Magnus Carlsen, aşa cum a reuşit în runda a treia marele maestru Constantin Lupulescu. Una peste alta, strategia de echipă dar şi jocul individual atent al celorlalţi mari maeştri, Mircea Pârligras, Mihail Marin şi Vlad Jianu, au făcut ca la jumătatea concursului România să se afle pe locul 19, cu patru victorii şi o înfrângere, în faţa gazdelor din Azerbaidjan.
Mai bine chiar decât echipa masculină e plasată reprezentativa feminină a României, care are patru victorii şi un meci egal şi ocupă temporar locul patru în clasament. Pentru ambele echipe însă, de abia de acum, din runda a şasea, până la sfârşit, în cea de-a 11-a rundă, meciurile dificile abia încep.
În lupta pentru primele locuri, atât la feminin cât şi la masculin, Ucraina pare în mare formă. Are însă de jucat joi, la feminin, cu Rusia. La masculin, Ucraina a jucat deja cu favoritele Rusia şi China, deţinătoarea titlului olimpic, pe care le-a învins. Ar mai avea de trecut de SUA, în runda a şasea, şi dacă va reuşi este posibil să devină candidatul cel mai serios la câştigarea trofeului.
Printre surprizele de până acum ale olimpiadei de la Baku este şi înfrângerea campioanei mondiale, chinezoaica Hou Yifan, de către o şahistă din Letonia. Surpriza este amplificată şi de faptul că respectiva jucătoare letonă este membră a cabinetului de la Riga, şi anume ministru de finanţe. În schimb, nu este o surpriză că Armenia, fostă campioană olimpică şi o forţă recunoscută în şahul mondial, nu şi-a trimis reprezentanţi la Baku. Azerbaidjan şi Armenia nu pot trece peste diferendele dintre ele, chiar şi când este vorba doar de şah.
Olimpiada de şah se joacă din doi în doi ani, pe echipe de câte cinci șahiști, patru jucători și o rezervă, în două turnee, unul mixt și celălalt feminin. În acest an, la Olimpiada de la Baku participă 180 de echipe în turneul mixt (sau masculin) şi 142 de echipe în turneul feminin.
Partidele de la olimpiada de la Baku pot fi urmărite în direct pe site-urile chess24 sau chessbomb.