„Rabla pentru sobe”, în zonele montane
În Bistrița-Năsăud pot depune proiecte peste 30 de localități.

Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 08 Aprilie 2025, 13:35
Primăriile localităților din zonele de munte se pot înscrie în Programul "Rabla pentru sobe", prin care cetățenii pot primi finanțare pentru înlocuirea sobelor vechi cu unele eficiente, din punct de vedere energetic. În Bistrița-Năsăud pot depune proiecte peste 30 de localități, inclusiv orașele Năsăud și Sângeorz-Băi, după cum relatează corespondenta Radio România Actualităţi, Cristiana Sabău.
Reporter: Dintre cele aproape 950 de primării din toată țara care sunt eligibile să depună proiecte pentru înlocuirea sobelor vechi, 34 sunt din zona montană a județului Bistrița-Năsăud. Până vineri, cel târziu, oamenii se pot înscrie în program la primăriile de care aparțin, însă unii nu au așteptat termenul limită.
-: Trebuie să îmi schimb neapărat soba. Și am fost și m-am interesat.
-: În principiu, sobele vechi consumă și lemn destul de mult. Pe moment încălzesc foarte tare, nu asimilează aerul ca și o încălzire centrală, din punctul meu de vedere. Plus de asta, murdăria prin casă, duci lemne, cenușă, cărbune se aprinde.
În locul sobelor vechi pe care le vor preda, oamenii își pot instala centrale moderne. Traian Larionesi, membru în Asociația Forestierilor din România, cu câteva exemple.
Traian Larionesi: Pot fi centralele pe peleți, centrale pe lemne și centrale pe biomasă. Şi biomasa este regenerabilă. Este foarte performantă și are și costuri foarte mici.
Administrația Fondului pentru Mediu va finanța 70% din prețul noii sobe, dar nu mai mult de 10.000 de lei.