Rusia şi Qatar, gazdele CM de fotbal din 2018 şi 2022
Preşedintele FIFA, Joseph Blatter a anunţat în aceiaşi zi, pentru a treia oară în istoria forului, două ţări care vor organiza Cupele Mondiale din 2018 şi 2022. Acestea sunt Rusia şi respectiv Qatar.
Articol de Ionuţ Dragu, 02 Decembrie 2010, 18:04
Federaţia Internaţională de Fotbal a anunţat joi, după o pauză de 44 de ani, gazdele a două Cupe Mondiale în aceeaşi zi.
Pentru organizarea Cupei Mondiale din 2018 şi-au depus candidatura Anglia, Rusia, Olanda împreună cu Belgia şi Spania împreună cu Portugalia.
Rusia a câştigat cursa pentru găzduirea Cupei Mondiale de fotbal din 2018, în urma votului celor 22 de membri ai Comitetului executiv al FIFA, care a avut loc joi la Zurich.
Video: Prezentarea candidaturii Rusiei.
Video: Prezentarea candidaturii Qatarului.
Ediţia Cupei Mondiale de fotbal din 2022 va fi organizată de Qatar, stat care devine astfel prima ţară arabă care va găzdui această competiţie.
Pentru găzduirea CM 2022, Qatar s-a aflat în cursă alături de state precum Australia, Coreea de Sud, SUA şi Japonia.
Este pentru a treia oară în istoria fotbalului când forul mondial anunţă în acelaşi timp ţările organizatoare pentru două Cupe Mondiale succesive.
Prima oară s-a întâmplat în 1946, iar a doua oară în 1966, pe 7 iulie, cu patru zile înaintea debutului Cupei Mondiale din Anglia, când FIFA a comunicat gazdele pentru următoarele trei ediţii ale competiţiei.
Spre deosebire de acum, deciziile din 1946 şi 1966 au fost luate de membrii Congresului FIFA şi nu de cei ai Comitetului Executiv. Atunci, pentru fiecare Cupă Mondială era un singur candidat.
Desemnări sub acuzaţii de mită
În urmă cu doar câteva zile BBC nota că trei oficiali FIFA care vor vota gazda Cupei Mondiale din 2018 şi 2022 au luat mită în anii '90.
Potrivit BBC, Nicolas Leoz, Issa Hayatou şi Ricardo Teixeira au primit banii de la o companie de marketing sportiv, International Sport and Leisure, care a dat faliment în 2001.
Presupusa mită apare într-un document confidenţial care prezintă 175 de plăţi în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari, desfăşurate între anii 1989-1999.
Potrivit documentelor obţinute de BBC, Nicolas Leoz din Paraguay, şeful confederaţiei de fotbal din America de Sud, ar fi primit 600.000 de dolari în trei tranşe.
Aceleaşi documente arată că o companie din Lichtenstein, Sanud, a primit 21 de plăţi în valoare totală de 9.5 milioane de dolari.
Documentele indică faptul că fondurile obţinute de firma Sanud ar fi fost canalizate către un al doilea oficial FIFA implicat, Ricardo Teixeira, responsabil pentru organizarea Cupei Mondiale din 2014.
Lista obţinută de BBC mai include şi detalii referitoare la o plată de 100.000 de franci către Issa Hayatou, vice-preşedinte FIFA pentru naţiunile africane.
Politicienii britanici au declarat că momentul ales de BBC pentru a face dezvăluiri legate de o presupusă mită la FIFA este inadecvat, cu doar câteva zile înainte de desemnarea ţării gazdă pentru CM din 2018.