Prima medalie românească la sabie cadeți din istoria Mondialelor
Sabrerul Andrei Păștin a câștigat medalia de aur la Campionatele Mondiale de cadeți și juniori de la Verona, la categoria cadeți masculin individual.
Articol de Gabriel Bucur, 05 Aprilie 2018, 23:50
România are, de joi, prima medalie din istorie la sabie, în probele dedicate cadeților, obținută la Campionatele Mondiale. Performanța a fost realizată de Andrei Păștin, recompensat cu aur la individual masculin, la Verona, transmite Federația Română de Scrimă.
Sabrerul legitimat la CS Dinamo a stat în primul tur, apoi, în turul doi, a trecut de polonezul Szymon Hryciuk, cu scorul de 15-14. În turul trei, Andrei Păștin l-a învins, cu scorul de 15-5, pe rusul Oleg Yuzakov, în timp ce, în turul patru, a dispus de sud-coreeanul Hyun Jun, cu 15-9.
În sferturile competiției, românul coordonat de tehnicianul Rareș Dumitrescu a trebuit să treacă de conaționalul Rareș Ailinca, pe care l-a învins cu 15-13. În semifinale, Andrei Păștin l-a învins pe spaniolul Alonso Santamaria, cu 15-11, în timp ce finala i l-a adus pe planșă pe americanul Robert Vidovszky. Sportivul nostru a triumfat, cu scorul de 15-10, și și-a adjudecat astfel cea mai de preț medalie.
Este prima medalie românească la sabie, la cadeți, obținută la Campionatele Mondiale de până acum și, totodată, prima medalie după o pauză de trei ani. În 2015, la Tashkent, Alexandra Predescu a câștigat aurul, însă în proba de spadă cadeți feminin individual.
Performanța lui Andrei Păștin vine după ce echipa românească de spadă formată din junioare a câștigat medaliile de argint, marți, la Campionatele Mondiale de scrimă dedicate cadeților și juniorior, organizate în orașul italian Verona. Medaliile junioarelor au reprezentat prima clasare pe podium pentru „tricolori”, la această categorie de vârstă, la Mondiale, în ultimii zece ani.
România este reprezentată la Verona de 34 de sportivi. Competiția, care se desfășoară în „Cattolica Center”, în perioada 1-9 aprilie, continuă cu duelurile la sabie juniori echipe feminine și masculine (vineri), floretă juniori individual feminin și masculin (sâmbătă), floretă cadeți individual feminin și masculin (duminică) și floretă juniori echipe feminine și masculine (luni).