Preşedintele Asociaţiei Olimpice Britanice suspendat de la JO
Preşedintele Asociaţiei Olimpice Britanice, Lordul Moynihan, şi directorul executiv, Andy Hunt, au fost suspendaţi din Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice de anul viitor.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 25 Martie 2011, 14:39
Preşedintele Asociaţiei Olimpice Britanice, Lordul Moynihan, şi directorul executiv, Andy Hunt, au fost suspendaţi din Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice de anul viitor de la Londra, din cauza unor divergenţe legate de bani.
Cei doi sunt nemulţumiţi de modul în care vor fi împărţite profiturile după Olimpiadă şi au făcut o plângere la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv. Mai exact, reprezentanţii AOB doresc ca cele 20 de procente din profit care ar trebui să revină asociaţiei să fie acordate înainte de organizarea Jocurilor Paralimpice, care în viziunea lor vor genera pierderi uriaşe.
Înainte de a se adresa TAS, şefii Asociaţiei Olimpice Britanice au depus un memoriu la Comitetul Olimpic Internaţional, însă acest for a dat dreptate comitetului de organizare.
Pentru că există un conflict de interese, cei doi au fost suspendaţi din echipa de conducere care se ocupă cu organizarea Olimpiadei din 2012.
"Am decis să-i excludem pe cei doi reprezentanţi ai AOB deoarece sunt implicaţi în mod individual într-o dispută care afectează comitetul de organizare. Amândoi au fost invitaţi să-şi desemneze câte un reprezentant în forul de conducere." a declarat un purtător de cuvânt al organizatorilor.
Într-un comunicat transmis de Comitetul Paralimpic Internaţional, directorul executiv, Xavier Gonzalez, a criticat Asociaţia Olimpică Britanică pentru demersul ei. În opinia sa Jocurile Olimpice nu numai că nu vor genera pierderi, dar estimările arată că vor avea un profit de circa 10 milioane de lire sterline.
"În 2005 viziunea pentru Londra 2012 era aceea a unui festival al sportului, cu jocuri olimpice şi paralimpice organizate sub aceeaşi umbrelă, cu acelaşi buget. E dezamăgitor că această viziune este subminată de Asociaţia Olimpică Britanică" a declarat Xavier Gonzalez.
În cazul în care plângerea AOB va fi respinsă de Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv, Lordul Moynihan ar putea fi pus în situaţia de a avea nevoie de un vot de încredere.
Jocurile Olimpice, "extrem de profitabile"
În ultimele decenii, Jocurile Olimpice s-au dovedit extrem de profitabile pentru anumite gazde, în timp ce pentru altele câştigurile au fost infime sau chiar au raportat pierderi.
1976: Montreal - oraşul a avut nevoie de 20 de ani pentru a-şi reveni după pierderile de aproximativ un miliard de dolari.
1984: Los Angeles - profituri de 250 de milioane de dolari
1988: Seul - profituri de 300 de milioane de dolari - un record pentru o ediţie a JO organizată sub tutelă guvernamentală
1992: Barcelona - profituri de 5 milioane de dolari
1996: Atlanta - profituri de 10 milioane de dolari
2000: Sidney - veniturile totale au ajuns la 1 miliard 756 de milioane de dolari
2004: Atena - oraşul a înregistrat pierderi din cauza politicii organizatorilor care au dorit ca jocurile să nu fie alterate de interese economice şi au interzis afişele publicitare
2008: Beijing - unele surse vorbesc de profituri de 14 milioane de dolari, altele de 146 de milioane de dolari.