Jabulani, o minge "prea rotundă"
Oamenii de ştiinţă au concluzionat în urma testelor că traiectoriile imprevizibile ale balonului Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud sunt date de forma perfect rotundă.
Articol de Ionuţ Dragu, 02 Iulie 2010, 11:21
Criticată şi chiar respinsă de jucători, Jabulani, mingea Mondialului de fotbal, a devenit obiect de studiu pentru oamenii de ştiinţă, care încearcă să înţeleagă traiectoriile sale "flotante şi imprevizibile", probabil legate de excesul de perfecţiune.
Citaţi de mai mulţi specialişti, cercetătorii japonezi Kazuya Seo, de la Universitatea din Yamagata, şi Takeshi Asai, de la Universitatea din Tsukuba, au făcut teste în camerele speciale, aşa-numitele suflerii.
Cercetătorii au concluzionat că, în pofida sistemului ei denumit "grip'n'groove", o suprafaţă aspră, zgrunţuroasă, făcută să faciliteze priza cu mâna portarului, Jabulani are caracteristici aerodinamice care îi permit să înainteze mai departe la viteze mai mari decât o minge normală, dar încetineşte brusc, într-o manieră derutantă.
Eric Berton, director adjunct al Institutului pentru ştiinţele mişcării, o unitate de cercetare mixtă a CNRS, organism pentru cercetări în domeniul sportului de la Marsilia, specializat în ştiinţele sportului, se exprimă în acelaşi sens.
"Datorită cusăturilor interne Jabulani seamănă cu o sferă perfectă".
O evoluţie inversă faţă de restul sporturilor
În tenis, baseball sau la golf există iregularităţi pe mingii cu scopul de a avea o traiectorie mai stabilă şi mai controlabilă cu tot cu efectele pe care le imprimă jucătorii prin lovire.
Eric Berton mai spune că din cauza formei balonului Jabulani are o traiectorie imprevizibilă.
"Timpul de contact cu piciorul este evident mai mic. În consecinţă, mingea nu se mai roteşte. Balonul ... are o traiectorie mai flotantă şi imprevizibilă, fie pentru trăgător, fie pentru portar".
Simulările informatice ale profesorului Derek Leinweber de la Universitatea din Adelaide, în Australia, merg în aceeaşi direcţie.
Oamenii de ştiinţă consideră că prin antrenament jucătorii se pot adapta schimbărilor aduse în joc de Jabulani.
"'Dacă tehnologia baloanelor perfect rotunde se va răspândi, portarii vor învăţa să prevadă traiectoriile, iar marcatorii să controleze mai bine şuturile", a concluzionat Eric Berton.
Video: Testele efectuate pe Jabulani de către cercetători. Sursă: reuters.com