Documente legate de corupţia din FIFA, desecretizate în Elveţia
Preşedintele FIFA între 1974 şi 1998, Joao Havelange, a primit, conform unor documente făcute publice, mită în valoare de aproape un milion de lire sterline.
Articol de Adrian Cristea, 13 Iulie 2012, 14:57
O instanţă din Elveţia a decis recent desecretizarea unor documente care ar putea demonstra corupţia din Federaţia Internaţională de Fotbal, FIFA.
În vizorul anchetei sunt un fost preşedinte al forului mondial şi un membru al Comitetului Executiv.
Scandalul de corupţie ia amploare în contextul în care supiciunile planează de ceva vreme alimentate inclusiv de influenţa tot mai mare pe care ar avea-o presupusa mafie a pariurilor.
Cel mai recent scandal de corupţie aduce în prim-plan personalităţi din prima linie a fotbalului internaţional.
Preşedintele FIFA timp de aproape un sfert de secol între 1974 şi 1998, Joao Havelange, a primit, conform unor documente făcute publice de Curtea Supremă din Elveţia mită în valoare de aproape un milion de lire sterline, bani pe care un român cu salariul minim pe economie i-ar câştiga în aproximativ 680 de ani.
Aceşti bani i-au fost oferiţi de o firmă în schimbul unor contracte de publicitate avantajoase.
Ginerele lui Joao Havelange, Ricardo Teixeira, membru în Comitetul Executiv FIFA şi fost preşedinte al Federaţiei de Fotbal din Brazilia, a primit de la aceeaşi firmă peste 8,5 milioane de lire sterline.
Potrivit site-ului oficial al FIFA ,Sepp Blatter, actualul preşedinte, a declarat că nu-l poate pedepsi pe Joao Havelange care este în continuare preşedintele onorific al forului.
Mita ilegală "nu era considerată ilegală în Elveţia la începutul anilor '90"
Mai mult, Sepp Blatter a afirmat că o astfel de practică, mita comercială, nu era considerată ilegală în Elveţia la începutul anilor '90 când cei doi oficiali FIFA au primit banii.
De-a lungul timpului, Sepp Blatter s-a confruntat şi el cu diverse acuzaţii de corupţie.
În mai, anul trecut, Comisia de Etică a forului mondial a deschis o procedură disciplinară împotriva acestuia, ca urmare a acuzaţiilor venite din partea preşedintelui Confederaţiei Asiatice, Mohamed bin Hammam.
Acesta susţinea că Sepp Blatter ar fi ştiut că unii dintre membrii Comitetului Executiv au luat mită pentru a vota Qatarul ca ţară organizatoare a Campionatului Mondial din anul 2022.
Acuzaţii la adresa unor oficiali FIFA au venit şi din Anglia.
Jurnalişti şi chiar reprezentanţi ai Federaţei engleze de Fotbal au acuzat că alegerea Rusiei ca ţară organizatoare a Campionatului Mondial din 2018 ascunde de fapt alte intererse.
Cazuri importante de corupţie în fotbal la nivel înalt au apărut în ultimii ani în Italia.
Problemele aici par să fie meciurile trucate pentru câştigul facil la casele de pariuri.
Jucători arestaţi sau excluşi din echipa naţională, 50.000 de euro ca preţ de pornire pentru un blat şi suspiciuni în ce-i priveşte pe jucătorii emblematici sunt doar câteva din concluziile anchetei procurorilor italieni.
Celebrul portar italian Gianluigi Buffon este exemplul cel mai relevant.
Ancheta în derulare a scos la iveală o posibilă implicare a acestuia în jocul ilegal din afara terenului.
Potrivit Prosport, cazuri legate de mafia pariurilor au existat de-a lungul timpului în mai toate ţările europene şi, deşi sute de oameni implicaţi au fost judecaţi, numai câţiva au fost şi pedepsiţi.