Cluburile europene de fotbal, interdicţie la împrumuturi
UEFA vrea să oblige cluburile ca din 2014 să nu se mai împrumute pentru a nu risca falimentul. Banii ar urma să provină din bilete, drepturi TV, încasări din marketing şi transferuri.
Articol de Paul Poteraşi, 28 Mai 2010, 12:29
Comitetul Executiv al UEFA a hotărât, la Nyon, adoptarea principiului fair-play-ului financiar la nivelul echipelor de club.
În urma acestor măsuri, un club european care participă în întrecerile continentale nu poate dispune decât de banii pe care îi generează, fără a apela la împrumuturi.
"Scopul este victoria contra creditării, ca un club să trăiască din banii pe care îi încasează din diverse activităţi, nu din împrumuturi", au explicat oficialii forului european.
Secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, a declarat că sistemul va fi introdus treptat, primele sancţiuni putând fi aplicate începând din sezonul 2014-2015.
UEFA va face distincţia între costurile salariilor şi transferurilor şi anumite investiţii (structurale, sociale etc).
Un comitet prezidat de fostul prim-ministru belgian Jean-Luc Dehaene este însărcinat cu examinarea conturilor cluburilor.
Gianni Infantino a estimat că numai în acest an peste 50% din cluburile europene de fotbal au mers în pierdere, iar 20 la sută au fost în pericol financiar.
Secretarul general al UEFA a mai menţionat că transferurile pe sume foarte mari se vor putea face în continuare cu condiţia că banii pentru acestea să provină din vânzarea biletelor, drepturile TV şi încasările din marketing.
"Daca echipele de fotbal vor dori să cheltuiească 50, 60 sau 70 de milioane de lire, de ce nu? Singura condiţie este ca să aibă suficienţi bani din încasări. Problema este când nu ai aceşti bani", a explicat Gianni Infantino.
Investiţile mari de la patroni foarte bogaţi cum ar fi cei de la Chelsea şi Manchester City vor fi şi ele restricţionate în urma aplicării principiului fair-play-ului financiar.
În acest an mai multe cluburi importante din Europa, precum Real Madrid sau FC Liverpool , se confruntă cu grave probleme financiare, generate de împrumuturile masive.