Ciclistul Lance Armstrong recunoaşte că s-a dopat
În primul său interviu de când i-au fost retrase premiile, ciclistul Lance Armstrong a afirmat că nu ar fi putut avea asemenea realizări fără ajutorul substanţelor ilegale.
18 Ianuarie 2013, 12:53
Fostul campion mondial de ciclism, Lance Armstrong, a recunoscut pentru prima dată în mod public faptul că a folosit substanţe ilegale când a câştigat toate şapte titlurile ale Turului Franţei.
În primul său interviu de când i-au fost retrase premiile, ciclistul a afirmat, în emisiunea lui Oprah Winfrey, că nu ar fi putut avea aceste realizări fără ajutorul substanţelor.
Sportivul s-a declarat "dezamăgit" că s-a dopat.
"Totul este din vina mea", a spus el.
El a recunoscut că a făcut transfuzii sangvine, a luat testosteron, cortizon şi hormoni de creştere.
"Cocktailul meu era EPO, transfuziile şi testosteronul. La începutul carierei mele exista cortizon, iar apoi a început generaţia EPO, în anii '90", a adăugat el.
"Cultură adânc inoculată a dopajului" în ciclism
Lance Armstrong a refuzat în mod repetat să sugereze implicarea altora şi nu a lăsat nicio îndoială asupra faptului că, în urmă cu zece ani, ciclismul era un sport cu o cultură adânc inoculată a dopajului, în care sportivii puteau trişa fără teama de a fi prinşi, notează BBC.
Uniunea Ciclistă Internaţională a anunţat, în luna octombrie 2012, că i-a retras lui Lance Armstrong cele şapte titluri din Turul Franţei, după un raport al Agenţiei Antidoping Americane (USADA) în care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic.
USADA a întocmit un dosar cu peste 1.000 de pagini în cazul Lance Armstrong, care conţine probe evidente şi mărturiile unor foşti coechipieri ai rutierului, ce dovedesc că americanul crease un sistem complex de dopaj, la echipa la care era lider, US Postal.
Potrivit mărturiilor, mai mulţi coechipieri ai lui Lance Armstrong s-au dopat în acelaşi timp cu liderul echipei.
Joi, Comitetul Olimpic Internaţional i-a cerut ciclistului american să returneze medalia de bronz câştigată în proba de contratimp la Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney.