Bilanțul fazei grupelor la Campionatul European de fotbal
Nicio echipă nu a avut un parcurs perfect în grupă, maximul de puncte acumulate fiind de șapte, cifră la care au ajuns patru echipe: Croația, Franța, Germania și Polonia.
Articol de Alex Țențu, 24 Iunie 2016, 13:37
După 36 de meciuri, faza grupelor Campionatului European de fotbal a ajuns la final. În urma acesteia, au rămas în competiție 16 formații, dar și o serie interesantă de statistici.
Nicio echipă nu a avut un parcurs perfect în grupă, maximul de puncte acumulate fiind de șapte, cifră la care au ajuns patru echipe: Croația, Franța, Germania și Polonia. La polul opus, Ucraina este singura națională care a cedat în toate cele trei partide. Fiind și singurii fără gol marcat, esticii au și cel mai slab golaveraj, minus cinci.
Cele mai productive formații au fost Ungaria și Țara Galilor, cu câte șase goluri înscrise. Colege de grupă, Germania și Polonia sunt singurele echipe fără gol primit, un clasament în care Rusia este ultima, cu șase goluri încasate.
Plus trei este cel mai bun golaveraj, atins de patru echipe: Țara Galilor, Spania, Franța și Germania.
Portugalia, care este și singura reprezentativă cu trei egaluri, conduce la capitolul ocazii, cu o medie de 23 pe partidă. Mult mai eficienți au fost nord-irlandezii, care cu doar 17 șanse de gol în toată faza grupelor au reușit să meargă mai departe.
Cea mai ghinionistă formație se poate considera Franța, care a lovit de patru ori bara.
Spaniolii conduc la capitolul pase încercate, cu 2023, și cu un procentaj de reușită de 93%, în timp ce Germania a avut cea mai bună posesie, cu o medie de 65%.
Cele mai multe cornere le-au avut portughezii, 30 la număr, din care au marcat însă o singură dată.
Egalii României în meciul din grupă, elvețienii au fost opriți de cele mai multe ori din atac, fiind surprinși de 15 ori în offside.
Tricolorii lui Iordănescu au încheiat și ei pe primul loc la două capitole. La numărul de faulturi comise, 52, și la cartonașe galbene încasate, zece la număr. Cea mai faultată echipă a fost Polonia, iar Albania și Austria sunt singurele formații cu câte un cartonaș roșu încasat.
Titlul de golgheter al fazei grupelor este împărțit de spaniolul Alvaro Morata și de galezul Gareth Bale, ambii cu câte 3 reușite. Pe prima poziție în clasamentul paselor decisive sunt tot doi jucători, belgianul Eden Hazard și galezul Aaron Ramsey, fiecare cu câte două assisturi.
Cristiano Ronaldo a încercat de cele mai mule ori să marcheze, cu 33 de șuturi, iar Toni Kroos a furnizat cele mai multe pase, 353, cu un procentaj de reușită de 93%.
În fine, cele mai multe faulturi au fost făcute de atacanți. Intervențiile lui Shane Long, Alvaro Morata și Simone Zaza fiind fluierate de nouă ori de către arbitri, în timp ce polonezul Grzegorz Krychowiak a fost oprit neregulamentar de cele mai multe ori, suferind 11 faulturi.
Cu 69 de goluri marcate până acum, media a fost de o reușită la fiecare 47 de minute. Cu 15 partide rămase de disputat, toți iubitorii fotbalului așteaptă îmbunătățirea tuturor parametrilor competiției, începând de sâmbătă, când va debuta faza eliminatorie a Campionatului European.
Programul optimilor de finală
Sâmbătă, 25 iunie:
Elvetia - Polonia (ora 16:00 - Saint-Etienne)
Tara Galilor - Irlanda de Nord (ora 19:00 - Paris)
Croatia - Portugalia (ora 22:00 - Lens)
Duminică, 26 iunie:
Franta - Irlanda (ora 16:00 - Lyon)
Germania - Slovacia (ora 19:00 - Lille)
Ungaria - Belgia (ora 22:00 - Toulouse)
Luni, 27 iunie:
Italia - Spania (ora 19:00 - Saint-Denis)
Anglia - Islanda (ora 22:00 - Nisa)