Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sorin Oprescu: "Nu am în spatele meu grupuri de interese"

Sorin Oprescu: "Nu am în spatele meu grupuri de interese"

16 Noiembrie 2009, 16:06

Realizator: Domnule Oprescu, intrăm în ultima săptămână de campanie electorală care nu se anunţă deloc uşoară. Cum vi se pare această competiţie? Este una elegantă, aşa cum îşi doreau majoritatea candidaţilor sau, dimpotrivă, una dură, agresivă?

Sorin Oprescu: Nu. Eu aş defini-o altfel. Este o campanie manipulată de aceleaşi grupuri din astea de interese care stau în spatele candidaţilor partidelor, fie că este vorba de Băsescu, fie că este vorba de Geoană, lucrurile se petrec în felul următor: fiecare au făcut un cartel din ăsta, aş putea spune, cu institutele de sondaje tocmai pentru a declanşa la români ideea de vot inutil. Puţin mă interesează pentru că după părerea mea, singurul sondaj adevărat este votul, aştept ziua de 22 noiembrie pentru că condiţia este una singură, condiţia este ca românii indiferent de ceea ce doresc ei să iasă din casă şi să voteze pentru că eu ştiu că le este lehamite, le ştiu că s-au plictisit de circul ăsta politic, dar dacă stau în casă nu pedepsesc pe nimeni altcineva decât pe ei şi eu am încredere că ei vor ieşi la vot în număr cât mai mare pentru că ştiţi cum este, nu pot ei fura cât pot românii vota aşa că ...

Realizator: Aţi bătut ţara în lung şi în lat, domnule Oprescu, în această campanie electorală, aţi vorbit cu oamenii la ei acasă, ce vă spun ei, ce ar vrea să facă preşedintele pentru ei?

Sorin Oprescu: Doamnă, am vorbit cu mulţi oameni şi credeţi-mă că după ani de zile de spital, după ani de zile de sistem sanitar ştiu foarte bine ce vor oamenii şi acum i-am întrebat direct "Bă, dar voi de la preşedinte ce aşteptaţi?", iar ei mi-au spus că aşteaptă de la preşedinte tot ceea ce în ăştia cinci ani de zile şi-au dorit poate mai mult decât orişice. Ei au o agendă, domnule, este agenda tuturor românilor, aceea de a exista o stare de normalitate, a da deoparte conflictele, a se ocupa de problemele lor legate de viaţa lor care este marcată de sărăcie pentru că acesta este adevărul, de viaţa lor cu vicisitudinile ei, cu locurile de muncă pe care nu ştiu dacă mai pot să le păstreze a doua zi, cu lipsa de medicamente şi preţurile la medicamente pentru pensionari, cu îngrijorarea că până şi pensiile astea pentru care ei au muncit o viaţă întreagă tot îi ameninţă politicul cum scad ei pensiile şi cum scad salariile, noi nu suntem un popor de asistaţi, doamnă, aşa cum spune preşedintele, oamenii ăştia au muncit, pensionarii, toată viaţa lor, dreptul lor este să-şi ..., au contribuit la pensia lor, dreptul lor este să îşi primească această pensie, iar tu ca stat dacă vrei să îi ajuţi şi dacă poţi să îi ajuţi şi spun lucrurile astea pentru că statul este într-o disoluţie a autorităţii lui, atunci vii şi i-o indexezi cel puţin cu indicele de inflaţie. Altfel toate rămân poveşti, doamnă, oamenii ăştia vor să trăiască, doamnă, nu vor să moară de foame pentru că acesta este adevărul. Unii spun că exagerează politicul când spune de aşa ceva, politicul nu spune de aşa ceva pentru că nu este nebun să recunoască că după 20 de ani clasa politică este în faliment.

Realizator: Mizaţi, domnule Oprescu, pe independenţa dumneavoastră politică în această campanie electorală şi v-am auzit deseori spunând că reprezentanţii partidelor au în spate o agendă ascunsă. Dvs afirmaţi că nu aveţi nimic de ascuns şi de aceea v-aş întreba ce scrie în agenda candidatului Sorin Oprescu?

Sorin Oprescu: Exact ideea de a aduce normalitatea românilor, de a consolida statul şi implicit, prin o viziune din asta asupra înnoirii clasei politice, de a repune politicul în dreptul în adevărul istoric, adică partidele să îşi respecte portofoliul de prerogative pe care îl au, ele îşi trimit reprezentanţii în consiliul local, în consiliul judeţean, în parlament, fie şi în guven, dar atât. Ele nu au ce căuta nici în şcoli, nu poţi să fii director de şcoală dacă nu ai carnet de partid de aceeaşi culoare cu cei care sunt la guvernare. Nu poţi să ai decizie politică în sistemul de sănătate, aţi văzut şi dvs unde s-a ajuns prin directori şi conducători de spitale şi de structuri sanitare, oameni cu carnet de partid, nu au ce căuta în justiţie, justiţia este putere în stat şi aşa trebuie să fie pentru că ce ar însemna atunci în momentul când pleacă un partid de la guvernare să audă zăngănit de cătuşe cu care îi ameninţă ceilalţi care eventual rămân. La noi, doamnă, alianţele şi convenţiile nu au funcţionat niciodată şi dovadă este timpul care a trecut şi nu aş vrea să cred niciodată deşi asta este realitatea că a trecut degeaba.

Realizator: Dar un preşedinte pentru a-şi duce la îndeplinire propunerile are nevoie şi de un sprijin politic, un premier desemnat de un preşedinte are nevoie de un vot politic, prin urmare, veţi avea nevoie de votul acestei clase politice dacă veţi ajunge preşedintele României, cum veţi proceda, dle Oprescu?

Sorin Oprescu: Doamnă, un preşedinte independent vine cu agenda cetăţeanului, aşa cum discutam înainte cu dorinţele lui şi cu comanda socială. Eu nu am în spatele meu grupuri de interese pe cate trebuie să le satisfac după câştigarea acestei demnităţi pentru că hai să ne întrebăm cinstit, în toate oraşele patriei au apărut peste noapte bulevardul Geoană, bulevardul Băsescu, pe partea dreaptă este unul, pe partea dreaptă este altul, ăştia sunt bani, doamnă, iar aceasta poartă numele de propagandă electorală. În criză eu aş îndrăzni să pronunţ cuvântul deşănţată. Oamenii văd si oamenii condamnă. Cum se împacă preşedintele independent? El desemnează un premier independent, doamnă, tehnocrat, cu un guvern de profesionişti, fie şi ei provenind din rândul partidelor, că partidele îşi au şi ele profesioniştii lor; sunt uitaţi, acolo, undeva, sunt ţinuţi întotdeauna deoparte de actul de decizie, pentru că, aţi constatat şi dvs., apetitul clasei politice pentru cuvântul independet. De ce? Pentru că clasa politică după 20 de ani, vede şi ştie că este în faliment politic, are nevoie de acest artificiu - ei îl consideră încă artificiu - de independenţă a unor oameni care nu au stăpâi şi nu au butoane, pentru că în felul acesta sunt convinşi că pot depăşi criza, şi ăsta este un lucru adevărat, pentru că întotdeauna profesioniştii şi-au făcut treaba lor acolo unde au fost puşi să conducă. De 20 de ani clasa politică este ipocrită, când vorbeşte despre valorile neamului românesc, despre oameni cu o suprafaţă largă, de deschidere largă, oameni care în profesiunile lor au realizat ceva - pe ăştia i-au dat întotdeaun deoparte. De data aceasta ei vorbesc, şi dacă aţi observat, vorbesc de faptul că acest lucru este temporar. În viaţa mea eu am constatat că nimic nu este mai permanent decât temporarul.

Realizator: Dar vedem cu toţii, dle Sorin Oprescu, cât de complicată este această perioadă, şi câte probleme crează tuturor, şi politicinilor, dar mai ales populaţiei, care resimte din plin toate certurile dintre politicieni. Avem în continuare un guvern interimar, un al doilea premier desemnat, Liviu Negoiţă, care riscă să păţească ce a păţit şi predecesorul său Lucian Croitoru. Ce credeţi că se va întâmpla până pe 6 decembrie?

Sorin Oprescu: Doamnă, nu se va întâmpla nimic. Se va întâmpla exact ceea ce doreşte în acest moment preşedintele Băsescu, aceea de a-şi ţine partidul din care face parte, şi pe care îl conduce agăţat la putere, în aşa fel încât să depăşească acest ciclu electoral. În privinţa guvernului Negoiţă, şi a guvernului Croitoru, înainte, dacă aţi observat, suntem la faza pe ţară 'primarul nostru este mai deştept decât primarul lor'. Asta nu face altceva, doamnă, decât să arate, încă o dată, lipsa de responsabilitate faţă de problemele zilnice. În timpul ăsta, în fiecare zi, există un număr de şomeri, oameni care pleacă din locurile de muncă, şi lor puţin le pasă de acest lucru. Îşi continuă cu circul politic pe care îl fac de dimineaţă până seara, pentru a acoperi orice fel de idee şi orice fel, dacă vreţi - pentru că confruntări nu sunt, că aşa este făcută, de aşa natură formatul acestei campanii electorale, să nu existe nici un fel de confruntare şi fiecare să vorbească pe unde poate el, prin parc, prin zone din astea cetăţenilor, dar fără să-i aşeze faţă în faţă, pentru ca poporul român să poată să face o comparaţie între ei şi între ceea ce doreşte fiecare pentru România.

Realizator: Aş vrea să ne referim puţin şi la situaţia economică, domnule Oprescu. Aveţi în programul dumneavoastră scăderea TVA la alimentele de bază şi la medicamente. Cum se va realiza concret acest lucru, pentru că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, tocmai a anunţat că dacă veniturile bugetare nu vor creşte, statul va fi obligat să mărească impozitele.

Sorin Oprescu: Doamnă, sigur că Isărescu ştie mult mai bine, pentru că este zona lui de acţiune şi n-o să mă apuc să-l contrazic pe guvernator, dar am să vă spun un lucru, scăderea TVA la alimente şi scăderea TVA la medicamente reprezintă posibilitatea de a trăi în continuare, în special a oamenilor bătrâni. Dacă domnul guvernator nu doreşte să trăiască, să rămână doar el guvernator într-o ţară cu oameni care au nevoie de asistenţă medicală şi, deci, de medicamente - doamnă, dumneavoastră ştiţi că oamenii aceştia îşi vând lucrurile din casă ca să poată să-şi cumpere medicamente! Nu e nici o exagerare. Sau, oamenii ăştia nu mănâncă, pentru ca să poată să-şi cumpere medicamente. Şi din ce cauză? Pentru că vor să trăiască, doamnă, cu viaţă asta chinuită, cu problemele ei, cu vicisitudinile ei. Refuz să cred, doamnă, că în România, după 20 de ani, tăierea de pe hârtie a 6 zerouri reprezintă idealul pe care l-ar avea domnul guvernator sau cei care acţionează în zona financiar-economică.

Realizator: Dar vă întreb dacă veţi reuşi scăderea TVA la alimentele de bază şi la medicamente. În cazul în care veţi ajunge preşedinte va trebui să măriţi celelalte taxe, impozitul, TVA la celelalte produse?

Sorin Oprescu: Nu, doamnă, este vorba de participarea şi grija statului, pentru păstrarea locurilor de muncă. Mai mult decât atât, cei care construiesc locuri de muncă ar trebui să fie scutiţi de o serie întreagă de taxe şi de impozite, tocmai pentru că ei crează aceste locuri de muncă. În Germania, dnă - nu inventez eu roata, dnă, şi nici apa caldă, şi m-am consultat cu specialişti - în Germania, guvernul german a participat direct la menţinerea locurilor de muncă în numeroasele firme care acţionează în Germania, plătind o parte din.., o dimensiune, o dimensiune posibilă, dnă, din salariul acelor oameni, ca ei să poată să rămână pe locul de muncă. Mai mult decât atât, o amnistie din asta fiscală, un an de zile, un an şi jumătate, până depăşim această criză nenorocită, pentru cei care au luat credite de la bănci, dnă, şi care nu mai au loc de muncă. Oamenii ăia nu mai pot să-şi plătească creditele! Refuz să cred că în halul acesta nu ajungem decât în haos.

Realizator: Dar cum va fi posibilă o asemenea măsură de amnistie fiscală, în condiţiile în care şi bancile, şi furnizorii de servicii sunt societăţi private, a căror politică nu este reglementată de guvern sau de preşedinte?

Sorin Oprescu: Doamnă, prin înţelepciune, că de aia e nevoie de un preşedinte independet, tocmai pentru a putea să negocieze toate aceste lucruri, va putea să garanteze toate aceste lucruri băncilor şi, la urma-urmei, tot ce a primit de afară România s-au dispersat în aceste bănci, tocmai pentru a-şi păstra aceste filiale aici. Văd încă o dată greutatea şi poate prostia pe care am făcut-o în urmă cu ani de zile, atunci când am renunţat de a mai avea decât o singură unitate care, să-i spun aşa, este controlată şi este a statului, şi anume CEC. Dar înţeleg că şi pe aia se găsesc destul clienţi care aşteaptă.

Realizator: Din păcate timpul ne presează, dle Oprescu, nu mai putem continua discuţia, dar aş vrea în 30 de secunde să trasmiteţi un mesaj electoratului.

Sorin Oprescu: Aveţi încredere, fraţilor, că putem să schimbăm ceva în România şi Oprescu doreşte să vă ducă într-o stare de normalitate. Dacă trăim în stare de normalitate, atunci putem depăşi şi criza asta nenorocită, şi pentru prima dată nu aţi face altceva decât să sancţionaţi ceea ce vi s-ar întâmpla, cel puţin în ultimii cinci ani de zile, poate mai mult decât niciodată. Dacă dvs. veţi vota, atunci, în mod sigur, lucrurile se pot schimba în România, altfel, urmează aţi ani de chin şi de regret.

Franţa şi Germania fac apel la unitate între europeni
În lume 22 Ianuarie 2025, 18:29

Franţa şi Germania fac apel la unitate între europeni

Franţa şi Germania fac apel la unitate între europeni. Într-o declaraţie comună făcută la Paris, la două...

Franţa şi Germania fac apel la unitate între europeni
Jumătate din populaţia României are probleme de greutate
România 22 Ianuarie 2025, 18:21

Jumătate din populaţia României are probleme de greutate

În următorii 10 ani proporţia va depăşi trei din patru persoane, atrag atenţia medicii.

Jumătate din populaţia României are probleme de greutate
AUR îl susţine pe Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale
Politică 22 Ianuarie 2025, 18:16

AUR îl susţine pe Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale

Consiliului Naţional de Conducere al AUR precizează că declaraţiile individuale din spaţiul public, altele decât decizia...

AUR îl susţine pe Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale
USR cere Guvernului să publice lista completă a institutelor şi agenţiilor care vor fi desfiinţate sau comasate
Politică 22 Ianuarie 2025, 18:07

USR cere Guvernului să publice lista completă a institutelor şi agenţiilor care vor fi desfiinţate sau comasate

Şi la Camera Deputaţilor urmează să fie luată o decizie privind reorganizarea instituţiei.

USR cere Guvernului să publice lista completă a institutelor şi agenţiilor care vor fi desfiinţate sau comasate
Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață
România 22 Ianuarie 2025, 18:00

Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață

Această percepţie este influenţată, în general, de situaţia economică, dar şi de alţi factori, cum ar fi vârsta sau nivelul...

Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață
Posturile Radio România, în topul preferinţelor ascultătorilor
Ştiri 22 Ianuarie 2025, 16:47

Posturile Radio România, în topul preferinţelor ascultătorilor

Radio România le mulţumeşte ascultătorilor săi pentru încrederea acordată!

Posturile Radio România, în topul preferinţelor ascultătorilor
Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %
România 22 Ianuarie 2025, 16:38

Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %

Este cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani, anunţă Administraţia Naţională "Apele Române".

Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %
Președinția lui Donald Trump va fi o provocare pentru Europa, consideră cancelarul Germaniei
În lume 22 Ianuarie 2025, 16:36

Președinția lui Donald Trump va fi o provocare pentru Europa, consideră cancelarul Germaniei

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri, 22 ianuarie, că președinția lui Donald Trump va fi o provocare pentru...

Președinția lui Donald Trump va fi o provocare pentru Europa, consideră cancelarul Germaniei