Zone de protecție în jurul focarului de pestă porcină din Timiș
Centrul local de combatere a bolilor a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecţie şi supraveghere în jurul focarului de infecţie.
Articol de Radiojurnal, 07 Iulie 2021, 08:59
În judeţul Timiş a fost confirmat un nou focar de pestă porcină la unul dintre cei mai mari producători de carne din ţară. În fermă sunt aproape 11.000 de animale care vor fi sacrificate imediat. Autorităţile au stabilit şi zonele de protecţie în jurul focarului.
În ferma din localitatea Niţchidorf sunt 10.800 de suine care urmează să fie sacrificate imediat.
Centrul local de combatere a bolilor a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecţie şi supraveghere în jurul focarului de infecţie, care vizează trei kilometri în preajma localităţii Niţchidorf, respectiv localităţile de pe o rază de 10 kilometri, şi anume opt din judeţul Timiş: Buziaş, Bacova, Vucova, Blajova, Berin, Tormac, Cadar şi Dubos şi 10 localităţi din Caraş-Severin: Iscar, Ersic şi Vermeş.
Prefectura Timiş transmite că pesta porcină Africană nu este pericoloasă pentru oameni, însă virusul are efecte negative din punct de vedere economic. Acesta este cel de-al doilea focar de pestă porcină africană înregistrat în acest an la o fermă a societăţii Smithfield din judeţul Timiş, unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din România.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor precizează că la 1 iulie erau active în România 95 de focare de pestă porcină africană. Cele mai multe sunt în judeţul Bihor, 27.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară va face din această lună verificări la comercianţii care vând alimente de origine animală pe internet sau care au serviciu de livrare, anunţă preşedintele Instituţiei, Robert Chioveanu.
Metoda folosită de inspectori va fi cea a clientului misterios, adică vor comanda pe internet şi vor verifica produsele atunci când le primesc.
Robert Chioveanu a afirmat că este nevoie de astfel de controale, pentru că în ultima perioadă se fac tot mai multe comenzi online sau prin telefon.