Ziua Porţilor Deschise la Cetatea Dacică din Valea Zânelor
Arheologii spun că Cetatea Dacică, înconjurată de mai multe terase fortificate, este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate din afara Munţilor Orăştiei.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 30 August 2014, 14:40
Toţi cei interesaţi de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi astăzi, în "Ziua Porţilor Deschise", la Cetatea Dacică din Valea Zânelor, în Covasna.
Sunt 17 ani de când specialişti de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi de la Muzeul Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe fac săpături în zonă.
Arheologii spun că Cetatea Dacică de la Covasna, înconjurată de mai multe terase fortificate, este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate din afara Munţilor Orăştiei.
O parte dintre zidurile cetăţii au ieşit la iveală întâmplător, în anul 1995, în urma unei furtuni puternice care a smuls arborii şi a culcat pădurea la pământ.
Aici au fost descoperite vestigii importante, cum ar fi bucăţi de ceramică, unelte, piese de port şi podoabe, monede şi obiecte de cult.
Săpături arheologice s-au făcut în acest an şi la situl de la Păuleni - Ciuc - Cimortan - Dâmpul Cetăţii, din judeţul Harghita, unde de-a lungul timpului au fost descoperite urme de locuire din epoca cuprului, epoca bronzului şi din perioada dacică.
Arheologul Dan Buzea, de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, din Sfântu Gheorghe: "Descoperiri importante, două statuete antropomorfe, reprezentând probabil zeiţa-mamă. Sunt nişte piese spectaculoase.
"Ca dimensiuni sunt cele mai mari descoperiri de până în prezent. Ambele au fost descoperite într-o locuinţă aparţinând culturii Cucuteni", a precizat arheologul Dan Buzea