Ziua pompierilor, sărbătorită în toată ţara
Sărbătoarea omagiază sacrificiul pompierilor militari din ziua de 13 septembrie 1848, când aceştia s-au opus în Dealul Spirii intrării trupelor otomane în capitală.
Articol de Costi Dumăscu, 13 Septembrie 2011, 10:49
Depuneri de coroane, defilări, acces liber în unităţi marchează în toată ţara, Ziua Pompierilor.
Sărbătoarea omagiază sacrificiul din urmă cu 163 de ani al pompierilor militari, care, în ziua de 13 septembrie 1848, s-au opus intrării trupelor otomane în capitală.
În zilele noastre, activitatea pompierilor nu mai înseamnă doar intervenţiile clasice la stingerea incendiilor.
De mai mulţi ani, în România funcţionează un mecanism complex de gestionare a situaţiilor de urgenţă.
Pompierii au acum atribuţiuni să intervină şi la accidente, la inundaţii şi la alte tipuri de calamităţi.
Colonelul Dorin Oltean, comandant al Grupului special de salvatori din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, spune că de la începutul anului în capitală pompierii au intervenit de peste 43.000 de ori.
"De la începutul anului până în prezent, a fost un număr de peste 43.600 de intervenţii. Au fost asistate peste 37.000 de persoane, din care la 36.000 au fost persoane salvate sau cărora li s-a rezolvat solicitarea", a spus colonelul Dorin Oltean.
Implicarea pompierilor în salvarea vieţilor, şi nu numai la incendii, este recunoscută şi de doctorul Raed Arafat, părintele serviciului mobil de urgenţă, resuscitare şi descarcerare SMURD în România.
"În toată ţara, SMURD-ul a început acum cu pompierii să lucreze în dispecerate comune cu ambulanţele.
"Şi avem cinci dispecerate experimentale care funcţionează la Arad, la Sibiu, la Baia Mare, la Zalău şi la Focşani. Toate aceste lucruri, în final, ne duc către un sistem de urgenţă mult mai coerent, în serviciul cetăţeanului", a afirmat Raed Arafat
La Bucureşti, ceremoniile de Ziua Pompierilor sunt organizate la Monumentul Eroilor Militari.
În numeroase oraşe din ţară, unităţile de pompieri îşi deschid porţile pentru vizitatori.