Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei
Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză lansează o campanie de informare despre boala care plasează România pe primul loc în UE.
Articol de Marilena Frâncu, 22 Martie 2013, 13:23
Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei – 24 martie – vor avea loc mai multe evenimente de sensibilizare a populaţiei cu privire la întreaga problematică a acestei afecţiuni.
Stigmatizarea și discriminarea asociate cu tuberculoza sunt universale, existând în fiecare țară și regiune din lume, fiind cauzate de mulți factori, inclusiv lipsa înțelegerii bolii, miturile despre transmiterea ei, prejudecăți şi informații iresponsabile.
Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză lansează campania de informare “TB C?”, o campanie care îşi propune să răspundă la întrebările: ce este, cum se transmite, cum se tratează şi ce putem face să prevenim îmbolnăvirea?
De la ora 12:00, cei care susţin campania se vor plimba pe biciclete, prin parcul Izvor din București, purtând tricouri inscripţionate „TB C?” și măști medicale pentru a oferi informații legate de tuberculoză, îndemnând la solidaritate și implicare, încurajând un stil de viață sănătos. Împreună cu participanții turului ciclist, care își vor expune impresiile din timpul traseului, veţi putea asista la o discuție liberă între invitați și public, înregistrări video și videoconferințe cu invitați speciali din țară și străinătate, care activează în domeniul STOP-TB.
Începând cu ora 16:00, în amfiteatul Facultății de Geografie din cadrul Universității București vor avea loc discuții pe tema zilei împreună cu studenți, profesori şi cadre medicale.
Se va lansa, cu această ocazie, concursul de creație fotografică și film, inspirat de tema „Trăim împreună, respirăm împreună”.
La finalul întâlnirii vor fi prezentate testimoniale „live” şi înregistrate ale unor foști pacienți de tuberculoză, dând astfel startul concursului de creație de film și fotografie pe tema tuberculozei.
TBC multirezistentă, greu de tratat
Tuberculoza rămâne în continuare o problemă de sănătate publică din perspectiva decidenţilor – a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană.
“TBC-ul este o problemă care traversează cu mult graniţele medicinei. TBC-ul este o problemă societală. Nu este o problemă doar a sistemului de sănătate, doar a sistemului social, nu este o problemă doar a unui context economic mai precar, ci este o problemă care intersectează toate straturile societăţii. Avem de lucru atât în a scădea incidenţa globală a TBV-ului, în continuare, dar mai ales avem de lucru în agăsi modalităţi noi, prin care să creştem complianţa la tratament pentru pacienţii cu TBC multirezistent.”
Secretarul de stat Adrian Pană, a adăugat că există dificultăţi legate de constanţa aprovizionării cu medicamente în cazul tuberculozei rezistente la tratament.
“Dacă ne uităm la incidenţa cazurilor de TBC, în România, este în scădere. Nu sunt foarte bucuros să spun că avem o problemă în continuare, cu TBC-ul multirezistent. Mare parte din medicamentele care se administrează în acest caz sunt aduse cu autorizaţie de nevoi speciale, deoarece nu există deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă.
"Există posibilitatea de a le achiziţiona din surse adiacente şi explorăm posibilitatea achiziţionării lor prin Fondul Global de Luptă Impotriva Tuberculozei. De asemenea, rămâne deschisă posibilitate achiziţionării lor prin UNIFARM, însă este important să coordonăm cantitatea de medicamente necesare cu numărul de pacienţi care trebuie să beneficieze de ele într-un an.”
În România sunt aproximativ 30.000 de bolnavi cu tuberculoză şi aproape 1.500 de pacienţi cu tuberculoză multi-drog rezistentă în tratament, ceea ce plasează ţara noastră pe locul 6 în Regiunea Europa a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
La nivel mondial, în 2011 s-au înregistrat 8,6 milioane de cazuri noi şi 1,4 milioane de decese.
Mai multe informatii, gasiti pe site-ul http://www.arb-tb.ro/living.html