Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Mondială a Radioului: Mesajul PDG al SRR, Răzvan Dincă

Mesajul preşedintelui director general al SRR, domnul Răzvan Dincă, cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului. "Radio este cultură. Cultura înseamnă încredere".

Ziua Mondială a Radioului: Mesajul PDG al SRR, Răzvan Dincă
Răzvan Dincă, președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune. FOTO: Alexandru Dolea.

Articol de Adrian Soare, 13 Februarie 2022, 12:49

AUDIO: Mesajul preşedintelui director general al SRR, domnul Răzvan Dincă, cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 februarie) - Emisiunea: "Dimineţi cu... Soare" - Realizator: Adrian Soare - Ziua Mondială a Radioului, astăzi. Povesteam şi ora trecută, spuneau şi colegii noştri, de fapt, aminteau şi la ştiri şi prin celelalte programe, acest laitmotiv al zilei, această ediţie, şi anume, tema din acest an: "Radio şi încredere", motiv pentru care avem plăcerea să-l găzduim pe Preşedintele-Director general al SRR, PDG-ul Radioului, domnul Răzvan Dincă. Bună dimineaţa, domnule preşedinte!


Răzvan Dincă: Bună dimineaţa!


Realizator: Trebuie să avem un mesaj, trebuie să aveţi dumneavoastră un mesaj pentru publicul nostru, căruia eu am încercat mai devreme să îi mulţumesc, să îmi arăt recunoştinţa, dar, în fine, nu am chiar atât de mult talent, de aceea am zis să profit de prezenţa dumneavoastră. Bine aţi venit în program, înainte de orice!


Răzvan Dincă: Bine v-am găsit şi la mulţi ani! Mulţumesc că m-aţi invitat! Vedeţi, cred că prilejul acesta e unul care permite să te gândeşti mai mult decât ai face-o de obicei la anumite teme, anumite subiecte şi, în general, aceste tipuri de celebrări, fie că acum e Ziua Mondială a Radioului, fie că altădată eu ştiu ce alt tip de celebrare, cu prilejul unui simbol se întâmplă, te face să te apleci un pic mai mult asupra unor subiecte ce treceau pe lângă tine câteodată, nu le conştientizezi aşa cum ar trebui şi poate ar trebui să o faci. Cred că de aceasta s-au gândit la nivel UNESCO să sărbătorească şi Ziua Mondială a Radioului, precum şi alte, cum am spus, celebrări, pentru că, da, în momentul în care te gândeşti la radio, în momentul în care începi să lucrezi în radio sau în momentul în care începi să conştientizezi că radio e lângă tine, orice s-ar întâmpla în viaţa ta de zi cu zi, constaţi că pasiunea pentru radio este una puternică, nu realizezi poate, ea devine molipsitoare, se transmite repede şi nu trece uşor. Radio creează dependenţă. Odată devenit ascultător, lucrător, manager, devii captiv acestui tip de mijloc media. Te trezeşti cu el, adormi cu el, conduci cu el. Sigur, pentru mulţi radioul este un partener. Eu cunosc persoane pentru care sau cu care radioul alină singurătatea, umple momente goale ale vieţii, mângâie suferinte şi nu vorbesc vorbe mari. Efectiv, cunosc astfel de persoane care au nevoie în permanenţă să aibă un partener nu neapărat de dialog, dar un partener în care să aibă încredere, căci cred că e foarte greu în aceste vremuri să capeţi încredere şi radioul este unul din mijloacele odată ce ajungi să capeţi încredere în acel mijloc media mai greu se zdruncină.


Realizator: Aveţi senzaţia că acest - hai să spun - nu slogan, această deviză, această idee "Radio şi încredere" pentru acest an este întâmplătoare? Petru că, mă gândesc, suntem în pandemie. Doi la mână: suntem în proximitatea tensiunilor din Est, nu departe de noi.


Răzvan Dincă: Ştiţi, aş răspunde aşa: radio este cultură. Cultura înseamnă totalitatea cunoștințelor acumulate de o persoană, o entitate, o societate în decursul existenţei sale. Cultura înseamnă încredere. În momentul în care îţi faci treaba bine, nevoia de încredere este o nevoie psihică, socială, incredibil de mare și de importantă. Îţi bazezi deciziile funcție de locurile unde găsești încredere, faţă de oamenii unde găseşti încredere, faţă de entităţile care îţi oferă încredere. În afara informaţiilor despre cultură, radio este furnizor de cultură şi, atunci, normal că, atâta vreme cât ajunge să transmită emoţie şi ajunge să intre în sufletele oamenilor, în afară de încrederea în informaţie, mai este şi încrederea în spirit, aceea că are un rol terapeutic asupra ta, te ajută să creşti, te ajută să te ridici. Acum, câte revoluții o fi declanșat Radioul în general sau câte războaie a oprit, că spuneaţi de ceea ce se întâmplă nu foarte departe de România?


Realizator: Exact.


Răzvan Dincă: Sunt întrebări la care ne e greu să răspundem sau poate că o documentare mai aşezată ne-ar permite să răspundem pe ici, colo, dar rolul acesta al Radioului, în pace sau război, este extraordinar de important.


Realizator: E adevărat.


Răzvan Dincă: Vedeţi, viața noastră e aşa câteodată simplă, câteodată complexă, dar de foarte multe ori există constante: câte mese de familie sau cătune aflate undeva în afara mediului, ca să zic aşa, social normal au o singură conectare cu lumea? Câte mese de familie, de seară sau de weekend se produc încă în jurul acestui univers sonor al radioului?


Realizator: E corect. Eu ştiu câte mese, aş putea să spun, am ratat eu dimineața auzind o știre, când te trezești, auzi şi te lasă: domnule, a pierdut startul, adineaori s-a întâmplat nu ştiu ce.


Răzvan Dincă: Da, dar, vedeţi câtă muncă în spatele acestui mijloc aparent simplu de comunicare! Ce sinergie pe pregătirea asta specifică, pe care numai voi o ştiţi, care lucraţi în Radio, şi care combină tehnica, munca minuţioasă a documentării, cu vocaţia şi pasiunea meseriei de jurnalist radio, cu datele necesare, că nu e suficient să fii pasionat, mai îţi trebuie voce, psihic, rezistenţă, expresivitate! Câtă înzestrare trebuie să aibă o persoană că el va putea fi considerat un profesionist în radio! Deci, da, voi, care ne oferiţi nouă emisiuni şi, iată, şi acum duminica, când mulţi dintre noi suntem în familie, faceţi un sacrificiu şi puţină lume ştie ce este în spatele microfonului. Poate că de asta mai degrabă acest La mulţi ani! ar trebui să fie adresat nu Radioului ca instituţie, ci Radioului ca şi lucrători. Nu există radio fără oameni, nu poate exista. Adică, dacă ar dispărea orice din Radio, trebuie să mai rămână omul, microfonul şi antena - şi în acel moment tot se va numi Radio. Nu contează în ce clădire...


Realizator: Corect.


Răzvan Dincă: ... nu contează în ce ţară, nu contează nimic, contează atât: să rămână omul, microfonul şi antena. Deci, într-un fel, îmi vine să spun La mulţi ani! colegilor din această lume pasionantă a Radioului şi să urez, ca să zic aşa, o îndeplinire frumoasă a vocaţiei. Mai ales că radio este despre viaţă şi despre viaţa noastră.


Realizator: Aşa este.


Răzvan Dincă: Adică, într-un fel, urându-vă vouă ceva ne urăm şi nouă, ca să zic aşa.


Realizator: Ne descurcăm, până la urmă. Domnule preşedinte vă mulţumesc pentru că ne-aţi lăsat să vă dăm acest telefon. Mulţumim, nu, pentru mesaj.


Răzvan Dincă: Eu vă mulţumesc pentru ce faceţi.


Realizator: Şi ultima curiozitate este aşa: cum aţi găsit Radioul, vă place la noi? Vă întreb pentru că am fost vecini de lift cu dumneavoastră vreo două etaje la un moment dat.


Răzvan Dincă: Când?


Realizator: Ei, nu știu, că nu număr zilele astea, vă daţi seama.


Răzvan Dincă: Am înţeles.


Realizator: Cum vi se pare? Vă place la noi?


Răzvan Dincă: Provocator. Cred că începutul mesajului meu despre asta a fost, devine molipsitor.


Realizator: A, bravo!


Răzvan Dincă: Devine molipsitor şi acest lucru, aşa am şi început, prin a spune: îţi petreci timpul tot în jurul acestei pasiuni, pentru mine nu neapărat nouă, dar din ce în ce mai intensă. Şi de aici încep lucrurile, pentru că atunci când este pasiune nu mai poţi să spui nici că te duci la serviciu, nici că îţi place sau nu îţi place, asta ţi-e viaţa pur şi simplu.

Realizator: E în regulă. Vă mulţumim pentru prezenţa în program, împreună cu Răzvan Dincă, Preşedintele-Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, pentru că astăzi este Ziua Mondială a Radioului.


Răzvan Dincă: Şi eu vă mulţumesc!

S-a deschis sezonul de schi în Poiana Braşov
România 18 Decembrie 2024, 19:13

S-a deschis sezonul de schi în Poiana Braşov

Toate pârtiile din partea superioară a Masivului Postăvarul, dar şi cele pentru începători sunt accesibile iubitorilor...

S-a deschis sezonul de schi în Poiana Braşov
Executivul a decis prelungirea până la 30 iunie a plafonării adaosurilor comerciale la alimentele de bază
România 18 Decembrie 2024, 19:08

Executivul a decis prelungirea până la 30 iunie a plafonării adaosurilor comerciale la alimentele de bază

Preţurile poliţelor RCA rămân plafonate încă trei luni şi se prelungește până la 30 iunie plafonarea adaosurilor comerciale...

Executivul a decis prelungirea până la 30 iunie a plafonării adaosurilor comerciale la alimentele de bază
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani şi 8 luni
România 18 Decembrie 2024, 18:33

Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani şi 8 luni

Mario Iorgulescu se află în prezent în Italia, unde a fost transferat imediat după accident, el neparticipand la nici un...

Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani şi 8 luni
VIDEO: Președintele României, Klaus Iohannis, declarații de presă la Bruxelles
România 18 Decembrie 2024, 18:06

VIDEO: Președintele României, Klaus Iohannis, declarații de presă la Bruxelles

Klaus Iohannis participă la Bruxelles la Summitul UE - Balcanii de Vest şi la Consiliul European.

VIDEO: Președintele României, Klaus Iohannis, declarații de presă la Bruxelles
Ialomița: Elevii din 52 de şcoli vor beneficia de transport cu microbuze electrice
România 18 Decembrie 2024, 16:45

Ialomița: Elevii din 52 de şcoli vor beneficia de transport cu microbuze electrice

Achiziția microbuzelor se face prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Ialomița: Elevii din 52 de şcoli vor beneficia de transport cu microbuze electrice
Ultima şedinţă de guvern a cabinetului Ciolacu
România 18 Decembrie 2024, 16:17

Ultima şedinţă de guvern a cabinetului Ciolacu

România este, acum, o putere economică regională cu un Produs Intern Brut care depăşeşte, anul acesta, 355 de miliarde de...

Ultima şedinţă de guvern a cabinetului Ciolacu
O placă de beton a căzut peste un utilaj în care s-ar afla o persoană, pe un şantier din capitală
România 18 Decembrie 2024, 15:14

O placă de beton a căzut peste un utilaj în care s-ar afla o persoană, pe un şantier din capitală

O placă de beton de aproximativ 200 de metri pătraţi a căzut peste un utilaj în care s-ar afla o persoană, pe un şantier de...

O placă de beton a căzut peste un utilaj în care s-ar afla o persoană, pe un şantier din capitală
Peste 10 tone de produse alimentare şi aproape şase milioane de ouă, retrase de la comercializare
România 18 Decembrie 2024, 15:00

Peste 10 tone de produse alimentare şi aproape şase milioane de ouă, retrase de la comercializare

Consumatorii sunt încurajaţi să fie atenţi la produsele pe care le achiziţionează, să verifice etichetele şi condiţiile de...

Peste 10 tone de produse alimentare şi aproape şase milioane de ouă, retrase de la comercializare