Ziua Mondială a Radioului
Tema din acest an - "Radioul și încrederea" - serbează independența și seriozitatea radioului.
Articol de Ciprian Sasu, 13 Februarie 2022, 09:13
Astăzi este Ziua Mondială a Radioului. În această zi, în 1946, a avut loc prima emisie a postului de radio al Organizației Națiunilor Unite.
Tema din acest an - "Radioul și încrederea" - serbează independența și seriozitatea radioului.
Într-un mesaj transmis cu această ocazie, directorul general al UNESCO vorbește despre cât de relevant rămâne radioul în zilele noastre, mai ales într-o perioadă de pandemie, în care e important să nu stârnești confuzie și controverse.
Ne îndreptăm către radio mai mult decât către orice alt mediu, când avem nevoie să fim informați, spune doamna Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, în mesajul său.
Ea amintește faptul că în Europa mai puțin de unul din cinci oameni consideră rețelele sociale o sursă credibilă de informare; în schimb, mai mult de jumătate din populație are încredere în radio. Radioul este adeseori calea prin care învățarea continuă atunci când școlile se opresc. Începuturile radioului se leagă de sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900 și de Guglielmo Marconi, un inventator italian care activa în Anglia.
El este inventatorul telegrafiei fără fir și al antenei de emisie de unde radio legate electric de pământ. Ulterior, fizicianul croat din America Nikola Tesla a contribuit și el în mod esențial, pe lângă alți câțiva inventatori, la crearea primului aparat radio, tot la cumpăna dintre ani. Între timp, radioul a ajuns, în zilele noastre, să fie transmis și digital, și pe internet.
În România, un sondaj Inscop, difuzat anul trecut, arăta că cei mai mulți dintre români au mai degrabă încredere în informațiile difuzate de posturile de radio decât de orice alt canal media.
(RS)