Ziua Minerului
Ziua Minerului este celebrată în fiecare an la 6 august, în amintirea revoltei care a avut loc la Lupeni în 5 și 6 august 1929.
Articol de Ilie Pintea, 06 August 2016, 15:30
În Valea Jiului este sărbătorită astăzi Ziua Minerului, iar în toate cele șase orașe din zonă au avut loc manifestări prin care autoritățile locale i-au comemorat pe ortacii care și-au pierdut viața în subteran.
Dacă în urmă cu două decenii Ziua Minerului era cu adevărat o sărbătoare pentru minerii din Valea Jiului, în ultimii ani această zi a devenit mai degrabă prilejul de a constata restrângerea accelerată a acestei activități. Din cei peste 40.000 de mineri care lucrau aici în 1996 au rămas mai puțin de 5000, iar numărul lor scade în continuare. Cu trei zile în urmă, 155 de mineri de la Paroșeni și Uricani au intrat în preaviz și vor fi concediați, iar Complexul Energetic Hunedoara se pregătește să dea afară peste 800 de ortaci începând cu luna viitoare.
În aceste condiții, singurele manifestări organizate astăzi cu prilejul Zilei Minerului constau în comemorarea celor care și-au pierdut viața în subteranul exploatărilor miniere. Ceremonii religioase și depuneri de coroane de flori au loc la Petroșani, Vulcan și Lupeni, dar și la Petrila, unde a 13 mineri au murit în 2008, sau la Uricani, acolo unde cinci ortaci și-au pierdut viața cu cinci ani în urmă, în ultimul accident colectiv din abatajele Văii Jiului.
Ziua Minerului este celebrată în fiecare an la 6 august, în amintirea revoltei care a avut loc la Lupeni în 5 și 6 august 1929, când 68 de ortaci din cei peste 6.000 care au luat parte la proteste au fost împușcați în încercarea de a reprima greva.