Ziua Marinei Române
Peste zece mii de oameni au participat marţi la festivităţile organizate de Ziua Marinei Române în porturile de la Marea Neagră şi de la Dunăre.
Articol de Florin Lepădatu, 16 August 2017, 06:27
Peste zece mii de oameni au participat marţi la festivităţile organizate de Ziua Marinei Române în porturile de la Marea Neagră şi de la Dunăre.
La Constanţa, marinarii militari au oferit un spectacol de excepţie celor prezenţi pe faleza din faţa Comadamentului Flotei.
Şi marinarii civili au sărbătorit, fără să îi uite pe colegii lor care colindă mările şi oceanele lumii, departe de casă şi de familie.
Corespondenta RRA, Mona Constantinescu, relatează: "Mii de turişti, dar şi constănţeni au participat la manifestările dedicate Zilei Marinei Române.
După încheierea exerciţiilor demonstrative desfăşurate în faţa Comandamentului Flotei, activităţile s-au mutat în Portul turistic Tomis, unde de data aceasta marinarii civili au organizat o serie de jocuri marinăreşti, la care au fost invitaţi să participe toţi cei care au dorit să vadă cum se distrează marinarii, pentru că astăzi, de Ziua Sfintei Marii, sunt sărbătoriţi atât marinarii militari, cât şi cei civili.
Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor: "Suntem destul de mulţi marinari.
Avem 35.000 de carnete şi brevete de navigatori.
Dorul de casă, lipsa de acasă, izolarea pe mare - toate astea sunt probleme permanente ale navigatorului român.
Or, aceste lucruri nu se vindecă niciodată.
Astăzi probabil că câţiva dintre ei şi sărbătoresc, la navă, cu o masă festivă, să spunem, acolo unde comanda este românească, de exemplu, dar mare parte din ei, pe mare, nu sărbătoresc, ei îşi văd de treabă, doar că în contractele lor probabil, dacă sunt pe contractele noastre, în contractele lor ei au această zi naţională şi este plătită."
Manifestările acestei zile dedicate în exclusivitate marinarilor s-au încheiat în urmă cu câteva minute, când Zeul Neptun, însoţit de oamenii mării, s-a retras cu torţe."
La ceremoniile de la Constanţa a participat, astăzi dimineaţă, şi preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a declarat, în deschiderea festivităţilor, că România are nevoie de o armată înzestrată şi pregătită să facă faţă provocărilor actuale.
El a adăugat că acordul politic cu privire la alocarea, pentru următorul deceniu, a 2 % din bugetul naţional pentru Apărare şi aprobarea Planului de înzestrare a Armatei transmit partenerilor noştri un semnal de responsabilitate.
Klaus Iohannis: "Arătăm astfel partenerilor noştri că România este un stat credibil, predictibil, determinat să participe la asigurarea securităţii colective, împreună cu aliaţii săi.
Respectarea pe termen lung a acestui angajament va permite înzestrarea armatei cu tehnică modernă, de ultimă generaţie.
De asemenea, consolidarea securităţii şi apărării, pe dimensiunea maritimă, rămâne în centrul preocupărilor noastre."