Ziua internațională de conștientizare a autismului
Cu această ocazie, mai multe organizațiile lansează o companie ce vizează înțelegerea, susținerea și acceptarea, cele mai importante daruri pentru aceste persoane.
Articol de Adriana Turea, 02 Aprilie 2021, 14:42
Astăzi este ziua internațională de conștientizare a autismului.
Cu această ocazie, mai multe organizațiile lansează o companie ce vizează înțelegerea, susținerea și acceptarea, cele mai importante daruri pentru aceste persoane.
Scopul este de a atrage atenția asupra nevoilor particulare pe care le au persoanele cu autism din România. Afecțiunea este considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.
Autismul se caracterizează printr-o capacitate scăzută de comunicare și interacțiune, relaționare și integrare socială și prin componente stereotipe și repetitive. Doctor Mihaela Ștefănescu explicați simptomele autismului.
Mihaela Ştefănescu: Atunci când nu rostește, nu folosește niciun cuvânt până la vârsta de 16 luni, cât nu arată, nu indică până la vârsta de 18 luni și nu reușește să combine, să formuleze propoziții foarte simple, din numai două cuvinte, până la vârsta de doi ani. De asemenea, nu răspund niciodată la nume, ca și când nu ar fi numele lor, nu se identifică cu acel nume. Fac o adevărată fixație pe câte un obiect și acel obiect nu este neapărat o jucărie.
Reporter: În această noapte, 15 clădiri simbol din șase orașe din țară vor fi iluminate în albastru, culoarea autismului, pentru a atrage atenția asupra problematicii la nivel național.
De asemenea, grădinițele și școlile țin ore de lectură pentru a încuraja înțelegerea și acceptarea colegilor cu autism, iar ONG-urile organizează diferite acțiuni în centrele lor și invită românii să facă propriile daruri necesare copiilor, adolescenților și adulților cu autism.
Realizator: În România, trăiesc peste 30.000 de persoane cu tulburare de spectru autist și doar jumătate dintre acestea sunt în evidența statului, estimat organizațiile nonguvernamentale.
(RS)