Ziua Internationala a Sindromului Down, marcată de CEDCD
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) marcheaza astazi Ziua Internationala a Sindromului Down.
21 Martie 2017, 09:55
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) marcheaza astazi Ziua Internationala a Sindromului Down printr-o noua actiune de constientizare si advocacy la nivel international.
Astazi, 21 martie, 2017, Madalina Turza, Presedinte CEDCD va participa la Conferinta Internationala dedicata Zilei Internationale a Sindromului Down la sediul Onrganizatiei Natiounilor Unite din New York. In continuarea eforturilor de advocacy pentru drepturile copiilor cu Dizabilitati din Romania, reprezentanta CEDCD a fost invitata sa vorbeasca la sediul Natiunilor Unite despre situatia copiilor cu Sindrom Down din Romania din perspectiva dreptului la Educatie, conform Art. 24 din CRPD.
In cateva ore, Madalina Turza, presedintele CEDCD va vorbi in cadrul Conferintei despre urmatoarele aspecte:
1. Accesul la educatie al copiilor cu Sindrom Down/dizabilitati in Romania din perspectiva arhitecturiii sistemului, gradului de incluziune si a abuzurilor din scolile speciale segregate
2. Eforturile de edvoccay la nivel national, eforturile de coagulare a unei miscari a parintilor, initiata prin Coalitia O singura Voce pentru Dizabilitate in urma cu 4 ani de CEDCD si lipsa de reactie a autoritatilor romane.
3. Directii de actiune la nivel international pe care CEDCD le sustine:
- Masuri ferme de promovare si combatere a segregarii copiilor cu dizabilitati in educatie si nu numai
- Recunoasterea si promovarea rolului parintilor de copii cu dizabilitati, ca actori si resurse cheie in promovarea incluziunii.
De asemenea, tot in contextul simbolic al Zilei Internationale a Sindromului Down, CEDCD lanseaza astazi prima petitie internationala online, intitualata I STAND FOR THE ROMANIAN CHILDREN WITH DISABILITIES.
Scopul petitiei este de a atrage atentia si sprijinul comunitatii internationale (organisme international si persoane fizice) cu privire la situatia copiilor cu dizabilitati din Romania, segregati in scoli speciale si expusi riscului pervaziv de abuz. In egala masura, prin aceasta Petitie solictam Cuvernului Romaniei si Ministerului Educatie o serie de masuri concrete, aplicabile pe termen scurt, coagulate intr-un Ordin de Ministru, pana la demerarea si implementarea reformei substantiale in educatie conform legislatiei internationale pe care Romania a ratificat-o:
1. Instalarea de camere video în toate cele 176 școli speciale,
2. Deschiderea unei investigații la nivel național cu experți independenți în școlile speciale din România, din perspectiva abuzurilor si violentelor impotriva copiilor,
3. Acordarea accesului experților independenți sau membrilor societății civile pentru a efectua vizite neanunțate de monitorizare în școli speciale, în conformitate cu art. 33 din Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati.
4. Organizarea unui program national de testari psihologice a profesorilor de educație specială și al personalul auxiliar în școlile speciale românești de către experți independenți / psihologi (pe langa cele existente pur formal in acest moment).
“Consideram la lipsa de actiune si indolenta nenumaratelor Guverne ale Romaniei de-a lungul timpului cu privire la situatia copiilor cu dizabilitati din scolile speciale si a respectarii dreptului la educatie incluziva, nu mai pot persista. Data fiind lipsa profunda de reactie a autoritatilor din Romania cu privire la aspectele sesizate sau litigate de CEDCD si alti membrii ai societatii civile, am decis sa ducem apelul nostru la nivel international. Noi, parintii de copii copii cu dizabilitati, vom aplela la toate mijloacele posibile pentru apararea drepturilor copiilor nostril, iar vocea copiilor nostri se va face auzita la toate nivelurile de advocacy existente”, declara Madalina Turza, presedinte CEDCD