Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului
Este al zecelea an de când Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca ziua de 2 aprilie să fie dedicată acestei boli.
Articol de Andreea Marin, 02 Aprilie 2017, 08:47
Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului este marcată, astăzi, în lumea întreagă.
Este al zecelea an de când Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca ziua de 2 aprilie să fie dedicată acestei boli, în speranţa că va creşte astfel nivelul de informare a oamenilor cu privire la nevoile speciale pe care le au pacienţii şi familiile lor.
De altfel şi noaptea următoare a fost declarată Noaptea Albastră a Autismului şi sediile instituţiilor care s-au alăturat acţiunii, vor fi iluminate în albastru, în semn de solidaritate cu cei care luptă cu afecţiunea.
În lume, unul din 68 de copii suferă de autism. Boala nu ține cont de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație și este de aproape cinci ori mai frecventă la băieți decât la fete, potrivit datelor disponibile în acest moment.
În România sunt peste 30 de mii de cazuri.
Afecțiunea nu se poate vindeca, dar printr-o intervenție timpurie până la jumătate dintre copiii diagnosticați ajung să aibă o viață independentă.
Fără terapie, însă, simptomele se agravează în timp.
Implicarea familiei în terapie se dovedește și ea vitală pentru recuperare.
Culoarea simbolică a acestei zile este albastru.
Clădiri importante ca Taipei World, World Financial Center, Empire State Building, Doha Tower din Qatar, celebrul Altar, cu faimoasa statuie din Liban vor fi astfel iluminate.
Li se alătură de la noi din țară Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti', Muzeul Național 'George Enescu' sau Sala Radio.
Organizatorii au pregătit, ca în fiecare an, marșuri ale tăcerii, concerte, simpozioane și conferințe cu privire la diagnosticarea precoce, evoluția, terapiile, standardele de îngrijire specifice persoanelor cu autism.
Pentru 2017 să rupem împreună barierele pentru autism, să construim o societate accesibilă, este tema aleasă la nivel european de Asociația Internațională de Profil.
De șapte ani, Asociația "Help Autism" din România se implică în aceste manifestări și înscrie astfel Bucureștiul pe harta orașelor lumii care adoptă conceptul 'luminează în albastru'.
Autismul este o boală caracterizată prin scăderea capacității de a interacționa cu ceilalți și simptome care se manifestă, de obicei, înaintea vârstei de trei ani.
Şi la Sibiu sunt programate astăzi manifestări speciale dedicate Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului. Iniţiativa aparţine Fundaţiei "Un Copil - O Speranţă", care vrea să atragă astfel atenţia că, în ultimii ani, tot mai mulţi copii suferă de această afecţiune.