Ziua Europei,"oportunitate de a privi cu încredere spre viitor"
Reprezentantul CE la Bucureşti, Nicolae Idu, a declarat în cadrul emisiunii Matinal de Weekend că fiecare dintre statele membre ale UE are posibilitatea de a iesi cu "efecte negative diminuate" din criza economică.
Articol de Bogdan Mihai, 08 Mai 2010, 12:58
Invitat prin telefon în cadrul emisiunii Matinal de Weekend, realizată de Gabriel Basarabescu, reprezentantul Comisiei Europene (CE) la Bucureşti, Nicolae Idu, a declarat că Ziua Europei este o zi încărcată de simboluri şi o zi de retrospectivă, dar şi un prilej de a oferi oportunităţi pentru a privi cu încredere spre viitor.
El a amintit contextul în care este sărbătorită această zi, marcat de criza economică şi financiară care afectează întreaga Uniune.
Nicolae Idu a declarat că fiecare dintre statele membre are posibilitatea de a ieşi cu "efecte negative diminuate" din criza economică odată cu intrarea în funcţiune a Tratatului de la Lisabona.
"Pentru fiecare dintre statele membre, posibilitatea de a ieşi cu efecte negative diminuate din această criză este mai mare o dată ce acest lucru se realizează de o manieră coordonată între statele membre şi marile decizii se adoptă în contextul reuniunilor Consiliului European, la nivelul şefilor de stat şi de guvern.
"Altfel, sigur că statele care, iată au unele dificultăţi, primesc sprijinul necesar. Şansa de a depăşi stadiul acesta de criză este mai mare făcând parte din această familie europeană", a declarat Nicolae Idu.
Reprezentantul CE la Bucureşti a adăugat că România este deja beneficiara unui ajutor de aproximativ 20 de miliarde de euro, care a început să fie folosit încă de anul trecut.
El a menţionat că există o cooperare strânsă între autorităţile române şi reprezentanţii "donatorilor": Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Investiţii.
În acest sens, reprezentantul CE la Bucureşti a subliniat că este important ca România să răspundă în aceeaşi manieră la ajutorul oferit de partenerii din UE, întrucât "depăşirea crizei se face cu acceptarea unor costuri".
"Aceste costuri nu sunt legate doar de rambursarea ajutorului cu o dobândă scăzută, dar şi, probabil, de adoptarea unor măsuri mai puţin plăcute, unor măsuri care să aibă efecte sociale, nefavorabile pentru o perioadă, dar care să permită să se rezolve şi problemele acumulate în timp.
"Această criză din păcate a repus pe tapet probleme de natură structurală cu care s-a confruntat şi continuă să se confrunte economia României", a adăugat Nicolae Idu.