Ziua Europei
A 26 a aniversare a Zilei Europei este marcată în mai multe oraşe din România prin parade militare, demonstraţii sportive, concerte în aer liber şi expoziţii.
Articol de Ionuţ Dragu, 09 Mai 2011, 10:26
În mai multe oraşe din România se desfăşoară, luni, manifestări pentru a marca a 26-a aniversare a Zilei Europei.
Cu această ocazie, în România vor avea loc parade militare, demonstraţii sportive, concerte în aer liber şi expoziţii.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Constanţa, Mona Constantinescu, peste 700 de voluntari, elevi şi profesori participă la un Eurocarnaval.
Va avea loc şi o paradă a costumelor tradiţionale ale statelor membre şi ale celor candidate la Uniunea Europene.
La Tulcea, manifestările au început de la sfârşitul săptămânii trecute printr-o expoziţie de flori organizată în centrul oraşului.
În Bucureşti, manifestările dedicate Zilei Europei vor cuprinde o paradă militară, cu defilări de elevi şi efective ale Poliţiei Locale a Sectorului 2, lansarea a 1.500 de porumbei, demonstraţii de arte marţiale şi de intervenţie la misiuni de ordine publică ale cadrelor Poliţiei Locale, muzică de fanfară, cântece şi dansuri populare.
La acest eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţi din conducerea Bisericii Ortodoxe Române, cadre militare ale Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, veterani de război, cadre militare în rezervă şi retragere, elevi şi copii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din sectorul 2.
Mai mult, administraţia locală a anunţat că vor fi servite gratuit, cu acest prilej, celor care vor participa la manifestările organizate peste 25.000 de sarmale.
"Ce înseamnă să fii român?" este titlul sub care, luni, la Arad elevii vor marca Ziua Europei, manifestare în cadrul proiectului "Connecting Classrooms", iniţiat de Consiliul Britanic în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad.
Potrivit prof. dr. Simona Stieger, inspector şcolar de specialitate la ISJ Arad, activitatea va fi susţinută de cele cinci şcoli implicate în proiect - Colegiul naţional "Moise Nicoară" din Arad, Grupul şcolar "Iuliu Maniu", Grupul şcolar Pâncota, Liceul de artă "Sabin Drăgoi" şi Şcoala generală "Aurel Vlaicu".
Tema comună a instituţiilor de învăţământ implicate în proiect, din 20 de state europene, este ilustrarea identităţii naţionale, elevii arădeni colaborând cu colegi de-ai lor din Franţa, Marea Britanie şi Ungaria.
Triplă semnificaţie pentru ziua de 9 Mai
Data de 9 Mai are o triplă semnificaţie, Ziua Europei, stabilită la Milano în anul 1985, dobândirea independenţei de stat a României în 1877, sfârşitul războiului şi victoria împotriva fascismului în Europa în 1945.
Ziua Europei, sărbătoarea stabilită de liderii Uniunii Europene în 1985 pentru a marca unul dintre cele mai importante momente care au dus la crearea Uniunii Europene, este sărbătorită luni şi în România.
Bazele au fost puse în 1950, la câţiva ani de la încetarea celui de-al Doilea Război Mondial.
În acea perioadă, în Europa era nevoie de o nouă politică, economică şi de securitate, care să genereze mai multă încredere între statele de pe continent.
Marele vizionar al momentului a fost ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schumann.
El a prezentat celebra declaraţie Schumann, prin care a chemat Franţa, Germania şi alte state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel şi să aşeze astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.
Aşa a luat naştere Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, prima dintre comunităţile europene al cărei tratat s-a semnat în 1951.
Prin urmare, totul a început în acea zi.