Ziua de Sfântul Andrei, "sărbătoare legală"
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care prevede ca ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, să fie declarată zi liberă, sărbătoare a creştinării poporului român.
Articol de Sorin Solomon, 26 Iunie 2012, 15:08
Proiectul de lege care prevede ca ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, să fie declarată zi liberă, sărbătoare a creştinării poporului român, a fost adoptat de Camera Deputaţilor.
Proiectul de lege iniţiat de PDL şi agreat de toate grupurile parlamentare a fost adoptat cu 236 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi 10 abţineri.
"S-a spus că avem foarte multe zile libere în România. E adevărat. Cei din mediul de afaceri pot acorda o zi liberă, pe data de 30 noiembrie, iar în cazul în care nu va fi posibil se poate da zi liberă şi în altă zi, astfel încât să nu fie perturbate activităţile productive sau comerciale.
"Prin acest act normativ respectăm ceea ce trebuie respectat", a precizat deputatul PDL Petru Călian la dezbaterile generale asupra proiectului de lege.
Deputatul PSD Marian Neacşu a subliniat, la rândul său, că acest proiect s-a bucurat de susţinerea tuturor grupurilor parlamentare.
"Miza nu o constituie acea zi liberă, ci faptul că Sfântul Andrei este ocrotitorul României, iar această zi era normal să fie celebrată într-un mod în care să corespundă simţirii poporului român şi, nu în ultimă instanţă, faptului că într-un fel sau altul fiecare dintre noi simţim răspunderea morală, spirituală a unui atare eveniment", a explicat Marian Neacşu.
Pe 1 Decembrie este sărbătorită Ziua României (Ziua Marii Uniri).
România mai are10 zile oficiale de sărbătoare în care nu se lucrează: 1-2 ianuarie, două zile cu ocazia sărbătorilor de Paşte, 1 mai, două zile de Rusalii, 15 August (Adormirea Maicii Domnului) şi 25-26 decembrie (Sărbătoarea Naşterii Domnului).
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Legea va ajunge la preşedinte pentru a fi promulgată.