Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în întreaga țară și în străinătate
Duminică seară, de la ora 19:00, la Sala Radio va avea loc un recital susținut de pianista Kira Frolu, cea care anul trecut a câștigat bursa „Moștenitorii României Muzicale”, un proiect inițiat de Radio România Muzical.
Articol de Radiojurnal, 15 Ianuarie 2023, 08:35
Ziua Culturii Naționale este sărbătorită duminică în întreaga țară, dar și în străinătate, acolo unde sunt comunități importante de români.
Cu această ocazie sunt organizate concerte, recitaluri și expoziții. De asemenea, numeroase muzee au acces gratuit și chiar program prelungit.
La Teatrul Național București va avea loc, de la ora 15:00, un recital susținut de actorul Nicolae Urs și dedicat dramaturgului Ion Luca Caragiale.
De asemenea, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală va începe, la ora 11:00, evenimentul „Dor de Eminescu”, care va include un program de muzică și poezie, iar copiii vor putea participa la ateliere de creație.
Duminică seară, de la ora 19:00, la Sala Radio va avea loc un recital susținut de pianista Kira Frolu, cea care anul trecut a câștigat bursa „Moștenitorii României Muzicale”, un proiect inițiat de Radio România Muzical.
La Memorialul Ipotești, Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” continuă duminică manifestările reunite sub titlul „Zilele Eminescu”. Corespondentul RRA Mihaela Buculei transmite.
Reporter: Slujba de „Te deum”, oficiată cu ocazia zilei de 15 ianuarie, va avea loc în bisericuța familiei Eminovici de la Ipotești, începând cu ora 11:00, după care vor fi depuse flori la bustul lui Mihai Eminescu din incinta memorialului. Câteva minute mai târziu, va avea loc ceremonia de acordare a premiului național pentru traducerea și promovarea operei eminesciene.
Acest premiu este acordat de Memorialul Ipotești anual, în baza deciziei unui juriu național din care fac parte profesori și critici.
Ceremonia de premiere va fi urmată de conferința „Eminescu al timpului său, Eminescu al timpului nostru”, susținută de Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România.
Activitățile vor continua în Sala Horia Bernea, cu ediția din ianuarie a proiectului „Poeți în dialog”, organizată în parteneriat cu Liceul „Regina Maria” din Dorohoi.
Masa rotundă despre cultura română, traduceri și alți conectori în câmpul global al culturii va încheia manifestările organizate la Ipotești.