Weekend sub ape
Atenţionările cu cod galben de ploi şi inundaţii rămân duminică în vigoare pentru cea mai mare parte a ţării.
Articol de Ionuţ Dragu, 12 Iulie 2009, 02:37
Cel mai afectat judeţ, este Constanţa. Mona Constantinescu reporterul Radio România relatează că zeci de case, gospodării, curţi şi subsoluri au fost inundate aseară, după o ploaie torenţială. Echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Ambulanţă şi Primărie au fost în alertă şi au făcut cu greu faţă solicitărilor venite de la populaţie. Din cauza vântului puternic, mai multe crengi de copaci au fost smulse şi aruncate pe carosabil, îngreunând astfel circulaţia. Ploia torenţială a durat mai bine de o oră şi a creat haos în toată Constanţa. Sistemul de canalizare s-a dovedit a fi ineficient pentru cantitatea mare de apă căzută pe metrul pătrat. Străzile au fost inundate, iar pe alocuri apa a ajuns chiar şi la un metru. Din cauza vântului puternic, mai multe cartiere au rămas fără curent electric şi comunicaţii. Din cauza ploilor au fost inundate mai mult spatii comerciale. Probleme existată şi pe autostrada soarelui în dreptul kilometrului 57. Şeful Centrului de Informaţii din Inspectoratul General al Poliţiei, Corneliu Draghici semnalează faptul că traficul rutier se desfăşoară cu mare dificultate pe DN 2A la intrarea în localitatea Ovidiu dinspre municipiul Constanţa. "Există acolo, pe suprafaţa carosabilă, acumulări de apă şi pământ căzute de pe marginea terasamentului. Recomandat este să se utilizeze ruta ocolitoare DN 3, Constanţa-Valul lui Traian-Poarta Albă, DN 2A Hârşova". Există, de asemenea, probleme de fluenţă a traficului şi în localitatea Tuzla, din acelaşi judeţ, din cauza acumulărilor de apă la un pod. Pe DN 3, este blocat în zona Adamclisi-Băneasa-Ostrov din cauza acumulărilor masive de apă. Poliţiştii recomandă să se circule pe DN 2A, Constanţa-Hârşova.
Probleme mari şi în Capitalã, unde plouă de sâmbătă după-amiază.
Mai multe străzi, curţile şi subsolurile unor instituţii şi imobile, dar şi câteva zeci de gospodării au fost inundate sâmbătă spre duminică noapte, în Bucureşti. Arpoximativ 300 de pompieri cu 33 de autospeciale au intervenit pentru pentru a evacua apa acumulată. De la Colonelul Dumitru Tudorică, director-adjunct al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, am aflat că au fost afectate în mod deosebit străduţele unde canalizarea nu poate prelua debitul de apă. "Am intervenit în zonele din partea de sud a Bucureştiului cel mai mult, Şos Berceni, Prelungirea Ferentari, Prelungirea Ghencea, Şos. Alexandriei, Şos. Colentina şi Bd. Tineretului."
Sectorul 4 al Bucureştiului a fost cel mai afectat de ploile din cursul dimineţii de duminică. Cele mai afectate au fost sectoarele 5 şi 6. Potrivit ISU, pompierii au fost nevoiţi să intervină şi la Spitalul de copii Marie Curie pentru a scoate apa de la subsol.
În Dâmboviţa aproximativ 60 de gospodãrii şi case din câteva localităţi din zona de sud a judeţului au fost inundate, duminică. Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în comuna Potlogi, unde apa a intrat în 50 de gospodării, dar şi în câteva case. Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Damboviţa, Andreea Ionescu, pompierii au intervin cu motopompele pentru scoaterea apei din curţi şi din case. În comuna Ciocăneşti a fost nevoie de intervenţia unui excavator pentru lărgirea şanţurilor de pe marginea drumului pentru ca apa să se poată scurge. "Alte zece gospodãrii inundate au fost raportate în localităţile Titu Târg, Ghimpaţi-Răcari, Ghergani şi Fântânele. Intervenţia a fost dificilă întrucât casele se află sub nivelul drumului, iar apa s-a evacuat cu mare greutate. De asemenea, intervenţia a fost dificilă pentru că plouă în continuare", a declarat purtătorului de cuvânt al Prefecturii Damboviţa Andreea Ionescu.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, traficul rutier şi feroviar este blocat în zona localităţii Ilva Mică, după ce un pârâu a ieşit din matcă. Zeci de locuinţe şi străzi din Craiova, Caracal, Babadag şi Slobozia au fost inundate din cauza ploilor torenţiale.
În Teleorman, opt localităţi din nordul judeţului au rămas fără curent electric.
Traficul rutier pe Transfăgărăşan a fost întrerupt duminică în ambele sensuri între Bâlea Cascadă şi Cârţişoara, din judeţul Sibiu. Din cauza ploilor, mai multe pietre s-au desprins de pe versanţi şi au cazut pe carosabil.
Prognoza pentru duminică nu este una favorabilă. Meteorologii spun că ploile vor continua pe litoral, unde temperatura aerului nu va depăşi 24-25 de grade Celsius