Vremea se înrăutăţeşte în jumătatea de sud a României
24 de judeţe şi municipiul Bucureşti se află sub atenţionare cod galben de ninsori viscolite până mâine, la ora 14.00, dar există riscul ca la noapte să se emită cod portocaliu.
Articol de Radiojurnal, 06 Februarie 2015, 18:27
24 de judeţe şi municipiul Bucureşti se află sub atenţionare cod galben de ninsori viscolite până mâine, la ora 14.
Meteorologii au, însă, în vedere şi posibilitatea ca, la noapte, să emită un cod portocaliu în anumite judeţe.
"În prima parte a acestei nopţi, pentru judeţele Teleorman, Olt, sudul judeţului Dâmboviţa şi Argeş, adică, mai precis, autostrada A1 e posibil să se emită cod portocaliu. În a doua jumătate a nopţii, intensitatea maximă a viscolului se mută în judeţele din estul Munteniei şi Dobrogea. Partea bună e că nu e foarte lung acest viscol. În jurul orei 2:00 va fi o pauză. Pentru duminică şi luni, Administraţia Naţională de Meteorologie va emite cel mult o informare meteo", a spus directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.
La rândul său, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a precizat că aproape 15.000 de angajaţi ai ministerului au fost mobilizaţi pentru a interveni în caz de nevoie.
"Avem peste 3.000 de pompieri, la care se adaugă aproximativ 6.800 de poliţişti, 5.500 de jandarmi ş peste 650 de poliţişti de frontieră. Aceştia au la dispoziţie peste 3.300 de autospeciale şi mijloace tehnice de intervenţie. Îi rog pe conducătorii auto să ţină cont de informările noastre legătură cu traficul şi cu zonele afectate de zăpadă şi să se conformeze indicaţiilor poliţiştilor rutieri", a spus Gabriel Oprea.
Furtună pe mare
Vremea rea a făcut deja probleme în judeţul Constanţa, unde activitatea porturilor a fost perturbată de vântul care suflă cu putere.
Autorităţile portuare au suspendat manevrele de încărcare-descărcare în porturile maritime şi cele fluviale.
Astfel, porturile Midia, Mangalia, Constanţa Nor, dar şi Constanţa Sud-Agigea au fost închise în această după-amiază, iar traficul pe canalul Dunăre - Marea Neagră şi Bara Sulina a fost restricţionat.
Reprezentanţii căpităniei zonale au transmis avize către comandanţii navelor aflate în rada interioară şi cea exterioară a porturilor şi le-a cerut acestora să ia măsuri suplimentare de siguranţă la bord pentru a evita accidentele.
Pentru navele aflate la ţărm s-a solicitat comandanţilor să dubleze legăturile pentru ca acestea să nu se desprindă de cheu, iar vasele aflate în rada exterioară a portului sunt obligate să ia drum de capă şi să intre la adăpost.
Este furtună pe mare, vântul suflă cu putere, valurile au ajuns la peste patru metri înălţime, iar în staţiuni plajele au fost înghiţite de apă.