Vremea caldă a favorizat dezvoltarea virusurilor gripale
Numărul infecţiilor respiratorii ar urma să scadă în următoarea perioadă, crede reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.
Articol de Mihaela Enache, 04 Martie 2015, 07:09
Vremea deosebit de caldă din ultima perioadă a favorizat dezvoltarea virusurilor gripale, spun medicii, care raportează o creştere importantă a numărului de cazuri de infecţii respiratorii grave.
Se înregistrează în continuare şi decese asociate cu gripa, pe fondul unor alte afecţiuni deja existente.
În ultimele două săptămâni, trei astfel de cazuri au fost semnalate în Sibiu, două în Arad, alte două la Galaţi, dar şi în alte judeţe.
Cele mai importante focare de gripă par să fie în Iaşi, Constanţa şi Bucureşti.
Specialiştii insistă pentru vaccinare ca principală metodă de prevenţie, dar semnalează şi anumite modificări la una din tulpinele de virus în acest sezon.
Abia după încheierea sezonului gripal se va trage o concluzie clară, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat o mutaţie la unul dintre virusurile care circulă în prezent, a explicat la RRA reprezentantul organizaţiei pentru România, doctorul Victor Olsavszky.
"Studiile de până acum ne arată că această mutaţie ar fi făcut ca vaccinul împotriva gripei sezoniere să nu fie atât de eficient. De ce? Pentru că nu l-a recunoscut pe această tulpină, care circulă acum, acest H3N2 'derapat' un pic.
"El s-ar putea să fie responsabil de o serie de mortalităţi în rândul persoanelor vulnerabile", a afirmat Victor Olsavszky.
Vaccinarea rămâne însă cea mai bună metodă pentru a preveni îmbolnăvirea cu gripă - o boală gravă, cu simptome care se resimt puternic şi care poate fi mortală, avertizează medicii.
De altfel, specialiştii în sănătate publică atrag tot mai des atenţia în ultimele zile că populaţia permite răspândirea bolii, pentru că refuză să se vaccineze sau preferă să se trateze acasă. Vaccinul antigripal previne cu adevărat, spune doctorul Cătălin Apostolescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş". El a arătat la RRA că este falsă percepţia potrivit căreia vaccinarea nu ar fi tocmai eficientă:
Cătălin Apostolescu: "Vaccinul care se găseşte pe piaţă cuprinde trei tipuri de virus gripal, cele cu răspândirea cea mai mare în sezonul respectiv. Ne vaccinăm antigripal şi facem o infecţie cu un alt virus respirator, dar noi confundăm manifestările clinice şi spunem că am făcut gripă. Noi nu am făcut gripă, de fapt".
Numărul infecţiilor respiratorii ar urma să scadă în următoarea perioadă, crede reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, bazându-se pe evoluţia sezonului gripal în vestul Europei.