Votul prin corespondență, dezbătut săptămâna viitoare
Săptămâna viitoare va fi convocată o comisie pentru modificarea legii alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, care să includă şi votul prin corespondenţă.
Articol de Radiojurnal, 20 Noiembrie 2014, 07:15
Săptămâna viitoare va fi convocată o comisie pentru modificarea legii alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, care să includă şi votul prin corespondenţă, astfel încât nici un român să nu fie împiedicat în 2016 să aleagă viitorul Parlament, a anunţat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Şi, tot miercuri, senatorii au avizat începerea urmăririi penale în cazul foştilor miniştri social-democraţi Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, în dosarul licenţelor. Acest vot vine după ce marți şi deputaţii au acceptat ca trei dintre colegii lor să rămână fără imunitate parlamentară.
Votul prin corespondenţă este o temă care a revenit în atenţia opiniei publice şi a clasei politice. Liderii PNL au cerut miercuri ca proiectul de lege iniţiat de deputatul neafiliat Eugen Tomac să fie dezbătut şi votat cu prioritate, însă deputaţii PSD au afirmat că propunerea legislativă nu stabileşte responsabilitatea instituţiilor implicate în procesul electoral şi nu asigură securizarea votului.
Ca atare, proiectul iniţiat de Eugen Tomac a fost respins de majoritatea deputaţilor. Dosarul "Microsoft" este o altă temă aflată în atenţia opiniei publice.
Doi senatori au pierdut imunitatea
După ce marți Comisia Juridică a dat undă verde, miercuri, plenul Senatului a votat pentru ridicarea imunităţii senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, votul, însă, a fost destul de strâns: 77 pentru 51 împotrivă în cazul lui Şerban Mihăilescu, iar în cazul Ecaterinei Andronescu 72 de voturi pentru ridicarea imunităţii şi 62 împotrivă. Ecaterina Andronescu, senator PSD, a afirmat că licenţele IT s-au cumpărat în perioada în care nu a fost ministru al educaţiei.
"Nu sunt între oamenii corupţi din această ţară şi vreau să dovedesc în justiţie. Am trecut în această lună prin cea mai neagră perioadă a vieţii mele şi este greu de presupus că voi putea în anii care mi-au mai rămas în viaţă să pot să şterg această acuzaţie îngrozitor de incorectă şi nedreaptă", a spus Ecaterina Andronescu.
În replică, senatorul PNL Vlad Popa a cerut ridicarea imunităţii celor doi colegi deoarece consideră că justiţia trebuie să decidă dacă aceştia sunt sau nu vinovaţi.
"Rugămintea mea este să facem acest gest minimal de a încuviinţa această urmărire penală şi a nu bloca justiţia, pentru că nu suntem judecători", a declarat Vlad Popa.
Legea privind amnistierea şi graţierea, respinsă definitiv
Miercuri, un alt senator, liberalul Acoş Mora a demisionat din Parlament, după ce a încercat să amâne cât mai mult pierderea calităţii de parlamentar.
Acoş Mora nu are legătură cu Dosarul "Microsoft", în schimb, cu mai bine de un an în urmă, justiţia l-a declarat definitiv şi irevocabil incompatibil. Tot marți, trei deputaţi au rămas fără inumitate.
Plenul Camerei Deputaţilor a decis încuviinţarea cererilor de arestare preventivă pentru social-democratul Ioan Adam, conservatorul Ion Diniţă şi liberalul Mircea Roşca.
La toate aceste evenimente se adaugă un proiect de lege care a generat controverse în ultimul an între opoziţie şi coaliţia majoritară din Parlament. Legea privind amnistierea şi graţierea unor pedepsede de până la şapte ani a fost respinsă definitiv de Camera Deputaţilor.