Volkswagen, Audi, Skoda şi Seat nu mai pot vinde în România maşini diesel
Măsura a fost luată de autorităţi până la clarificarea situaţiei automobilelor care ar putea avea montate din construcţie dispozitive de manipulare a rezultatelor testelor de noxe.
Articol de Victor Gheorghe, 01 Octombrie 2015, 22:28
Dealerii Volkswagen, Audi, Skoda şi Seat nu mai pot vinde în România maşinile diesel pe care le au pe stoc.
Măsura a fost luată de autorităţi până la clarificarea situaţiei automobilelor care ar putea avea montate din construcţie dispozitive de manipulare a rezultatelor testelor de noxe.
Numărul autovehiculelor pentru care au fost eliberate până acum cărţi de identitate în România se ridică la 105.000, dintre care aproape jumătate sunt maşini second-hand.
Registrul Auto Român a cerut producătorului datele autovehiculelor cu probleme, pentru a putea şti exact câte maşini vor fi rechemate în service pentru a intra în legalitate.
"Autoritatea din Germania va cunoaşte numărul complet al vehiculelor implicate şi sigur că va exista o bază de date pe care am putea să o accesăm şi să vedem care dintre vehiculele respective sunt în ţară la noi şi care trebuie să fi rechemate în service-urile producătorilor", a spus Şerban Dobre, şeful Departamentului Poluare şi Consultanţă Tehnică din cadrul RAR.
Autorităţile române nu exclud nici posibilitatea de a cere şi obţine de la Grupul Volkswagen daune pentru taxele de mediu plătite de cumpărători pentru valori de poluare care nu corespond realităţii.
"Fiecare dintre cei care au cumpărat astfel de maşini, românul în speţă, a fost de bună credinţă. Deci atâta timp cât a plătit o marcă şi a dorit să-şi achiziţioneze o maşină Euro 5 nu consider că este normal ca persoana respectivă să fie din nou plătitoare a unei noi taxe de mediu. Bineînţeles că statul român, prin Administraţia Fondului de Mediu, o să ne îndreptăm împotriva producătorului sau reprezentantului Volkswagen România", a declarat ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.
În cazul Volkswagen există suspiciunea de practici comerciale incorecte.
Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Marius Dunca, grupul ar putea fi sancţionat cu amenzi până la 100.000 lei, întrucât consumatorul a ales un produs în necunoştinţă de cauză, fiind dezinformat de vânzător.