Vizită în România a reprezentantului special al Statelor Unite ale Americii pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker
Penny Pritzker a discutat la București despre cooperarea regională, inclusiv în ceea ce privește asistența energetică de urgență pentru Ucraina, dar și despre beneficiile pe termen lung ale investițiilor în infrastructura din țara vecină.
Articol de Alex Buzică, 03 Aprilie 2024, 18:14
Reprezentantul special al Statelor Unite ale Americii pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, a ajuns astăzi la Bucureşti. Cu acest prilej, ea a vizitat Centrul pentru Refugiaţi al Agenţiei Naţiunilor Unite de la Romexpo, alături de oficiali români, printre care Victoria Stoiciu și Raed Arafat. Penny Pritzker s-a întâlnit și cu Primul Ministru Marcel Ciolacu la Guvern, dar și cu lideri din sectorul privat. Cu detalii Alex Buzică
Penny Pritzker a discutat la București despre cooperarea regională, inclusiv în ceea ce privește asistența energetică de urgență pentru Ucraina, dar și despre beneficiile pe termen lung ale investițiilor în infrastructura din țara vecină aflata în război cu Federația Rusă.
Penny Pritzker, la finalul întâlnirii cu Marcel Ciolacu, a mers într-o vizita de lucru și la centrul de refugiați ucraineni din cadrul Romexpo realizat de UNHCR.
Acolo au însoțit-o Ambasadoarea SUA la București, Excelența Sa Kathleen Kavalec, Victoria Stoiciu de la cancelaria Primului Ministru care se ocupa cu integrarea refugiațiilor dar și seful IGSU Raed Arafat și Pablo Zapata reprezentantul UNHCR în România.
Penny Pritzker a susținut și o scurta conferință de presă în centrul de refugiați ucraineni din București în care a declarat că ‘’România a oferit până astăzi ajutor la milioane de refugiați ucraineni fugiți din calea războiului, printre care peste 70 de mii dintre aceștia au ales să rămână și să își înceapă o noua viață în țara noastră.
"Mai mult, România a trimis către Ucraina, combustibil, ajutor energetic și medical. România a investit în infrastructura proprie, în porturi dar și în infrastructura feroviară, lucruri necesare atunci când ai un război la graniță.
"Generozitatea voastră a ajutat Ucraina și totodată v-a întărit ca țară, iar acum România este un lider regional în flancul estic NATO și UE.
"România va avea multe de oferit și în viitor, pentru că are o locație geostrategica și de interes. Și se poate implica în reconstrucția Ucrainei după război, pentru că la voi în țară se află multe companii americane dar și românești care sunt gata să învestească în reconstrucția țării vecine afectata de război".
La eveniment a vorbit și Victoria Stoiciu consilier de stat în Cancelaria Primului Ministru, care se ocupă de programul pentru refugiați ucraineni din România. Aceasta a declarat pentru Radio România Actualități că Guvernul României susține refugiații de la noi din țară dar și o viitoare implicare în reconstrucția Ucrainei după război. Tot Victoria Stoiciu a declarat că astăzi o familie de refugiați ucraineni primește de la Statul Român un ajutor în valoare de 2000 de lei, bani care sunt transferați doar daca refugiații își caută loc de muncă în țara noastră și trimit copiii la școli românești. Daca înainte banii erau transferați celor de la care refugiații închiriau apartamentele sau casele unde locuiau, acum suma este transferată direct către familiile de refugiați ucraineni. Reprezentantul Guvernului a ținut să precizeze că în aceste momente, în România se afla aproximativ 70.000 de mii de refugiați ucraineni care lucrează legal și au reînceput o viață nouă în țara noastră.