Virusul pestei porcine africane se apropie de Capitală
Boala a fost confirmată la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne situată la patru kilometri de localitatea Tunari, judeţul Ilfov.
Articol de Radiojurnal, 20 August 2018, 16:15
Virusul pestei porcine africane se apropie de Capitală.
Boala a fost confirmată la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne situată la patru kilometri de localitatea Tunari, judeţul Ilfov.
Autorităţile sanitar veterinare au luat mai multe măsuri pentru izolarea focarului, a precizat pentru Radio România Actualităţi, directorul executiv al ANSVSA Ilfov, Veronica Brumaru.
Veronica Brumaru: Am delimitat zona de restricţie din jurul focarului, care este formată din zona de protecţie de trei kilometri şi zona de supraveghere de 10 kilometri, am început recensământul în toate exploataţiile din localitatea Tunari şi din localităţile din zona de protecţie, respectiv Ştefăneşti şi Voluntari- Pipera. Am început verificarea stânelor şi a exploataţiilor cu un număr mai mare de porci de pe teritoriul judeţului Ilfov, localităţile cele mai apropiate de focar, avem filtre la toate cele patru ieşiri din localitateaTunari.
Realizator: Despre focarul de pestă porcină africană din judeţul Ilfov a vorbit şi ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş. El a arătat că este puţin probabil ca porcii domestici să fi luat virusul de la porci mistreţi.
Ioan Deneş: Este puţin probabil ca aceştia să se fi infestat de la mistreţi, pentru că zona în care îşi au arealul de mişcare mistreţii este la o distanţă apreciabilă de această stână. Este foarte probabil ca virusul să fi fost adus de către ciobani, oamenii din zonă sau de către o pasăre, pentru că, sigur, nu s-a demonstrat ştiinţific, dar probabilitatea de a fi adus virusul de către o pasăre care s-a hrănit dintr-un leş de porc infestat şi care să vină să intre în contact cu un alt porc domestic sau mistreţ este foarte mare.
Realizator: Noi focare de pestă porcină au fost identificate şi în opt localităţi din judeţul Constanţa, unde Centrul Local de Combatere a Bolilor a hotărât sacrificarea animalelor infestate. În total, în România au fost confirmate până acum 645 de focare, răspândite în nouă judeţe din sud-estul şi nord-estul ţării, iar în majoritatea cazurilor a fost vorba de porci domestici.