Virgil Popescu-România nu va avea probleme cu gazele naturale
Analiştii consideră, însă, că România ar trebui să înceapă înmagazinarea gazelor mai devreme de 15 aprilie şi să ia măsuri pentru creşterea producţiei interne.
Articol de Radiojurnal, 07 Martie 2022, 22:54
Preţul tuturor materiilor prime a crescut accelerat la nivel mondial de la declanşarea războiului din Ucraina şi pe fondul sancţiunilor impuse Rusiei. Cel mai mult s-au scumpit cărbunele, grâul, petrolul şi uraniul, dar mai ales gazele naturale al căror preţ s-a majorat cu 153 la sută faţă de începutul săptămânii trecute.
Ministrul energiei, Virgil Popescu, dă asigurări că România nu va avea probleme de alimentare cu gaze naturale pentru că este al doilea producător din Europa, iar la primăvară se vor reface stocurile.
Virgil Popescu:Nu se pune problema să nu avem resurse de gaze naturale. Avem gaze în depozite, evident vine primăvara, vom reintroduce obligativitatea depozitării gazelor şi vom avea pentru iarna viitoare şi depozitele la maxim încărcate cu gaze naturale, avem producţie de gaze. După cum am mai spus, căutăm diversificarea rutelor de aprovizionare şi al producătorilor de gaze - LNG, gaz azer, din alte surse - american, qatarez, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, deci, suntem în contact şi credeţi-mă că nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale.
Analiştii consideră, însă, că România ar trebui să înceapă înmagazinarea gazelor mai devreme de 15 aprilie şi să ia măsuri pentru creşterea producţiei interne.
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: 15 aprilie va determina probabil o nouă evoluţie, pentru că este momentul în care încep înmagazinări. Dacă se termină perioada de risc prin prisma consumului de gaz, de cărbune, de energie în general, din acel moment încep înmagazinările de gaze. Or, din acest punct de vedere trebuie să luăm în considerare faptul că o să crească cererea, adică foarte mulţi o să încerce să îşi cumpere gaze naturale, încercând să îşi cumpere gaze naturale vor intra în competiţie firme cu firme, ţări cu ţări şi atunci mă aştept ca această creştere să fie una spectaculoasă.