Viorica Dăncilă: România a înregistrat din nou o creştere economică
Premierul Viorica Dăncilă a declarat în debutul şedinţei de guvern că, potrivit statisticilor oficiale, România a înregistrat din nou o creştere economică.
Articol de Radiojurnal, 21 August 2019, 14:05
Premierul Viorica Dăncilă a declarat în debutul şedinţei de guvern că, potrivit statisticilor oficiale, România a înregistrat din nou o creştere economică.
Declaraţii ale premierului Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei săptămânale de guvern
Viorica Dăncilă: Bună ziua! Am avut ieri, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele ales al Comisiei Europene în cadrul căreia am avut o discuţie foarte bună despre viitorul proiectului european. Am discutat despre provocările cărora trebuie să le facă faţă Uniunea Europeană, provocări legate de migraţie, schimbări climatice, politica externă, astfel încât Europa să găsească soluţiile aşteptate de cetăţenii săi. Preşedintele Comisiei Europene a dorit să cunoască opinia României privind aceste aspecte în legătură cu care a demarat o consultare cu şefii de guverne din statele membre. Referitor la viitorul comisar european din partea României am discutat despre faptul că transporturile, energia sau mediul reprezintă domeniile de interes pentru ţara noastră în ceea ce priveşte portofoliul ce îi va fi alocat în viitoarea Comisie Europeană. Am subliniat faptul că România este o ţară implicată şi pentru noi este important să obţinem unul dintre aceste portofolii. Un argument în plus îl constituie faptul că România a obţinut rezultate remarcabile în exercitarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi a demonstrat că poate gestiona foarte bine dosare de interes european. M-au bucurat cuvintele de apreciere pe care preşedintele Comisiei Europene le-a avut la adresa României şi le mulţumesc încă o dată tuturor celor care au contribuit la rezultatele mandatului nostru. Pentru România, Comisia Europeană a fost şi este un partener-cheie şi un pilon vital în arhitectura instituţională a Uniunii Europene. Am încredere că relaţia noastră cu viitoarea Comisie Europeană va fi o legătură solidă. Vin în continuare veşti bune din domeniul economic. Cifrele publicate recent de Institutul Naţional de statistică şi de Eurostat arată că economia României înregistrează o evoluţie peste aşteptări. În primul trimestru al acestui an, ţara noastră a registrat o creştere a Produsului Intern Brut de 4,8%, seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, astfel România a reuşit a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. De altfel, trimestrul II din 2019 este cel de-al cincilea trimestru.
De altfel, trimestrul II din 2019 este cel de-al cincilea trimestru în care înregistrăm creştere economică progresivă, de peste un procent de la un trimestru la altul. Este rezultatul măsurilor de sprijinire a mediului de afaceri şi de impulsionare a investiţiilor pe care le-am luat prin programul de guvernare. În primele şase luni ale acestui an, investiţiile străine directe au crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, de la începutul anului şi până în prezent, au fost înregistrate peste 53.000 de noi locuri de muncă. Astfel, în prezent, în economia românească există peste 6,4 milioane de locuri de muncă active. În şedinţa de guvern de astăzi, facem încă un pas pentru încurajarea iniţiativei private prin măsuri de reducere a timpului necesar pentru înregistrarea unei firme în Registrul Comerţului. În acest sens, la iniţiativa Ministerului Justiţiei, vom aproba, printr-o hotărâre de guvern, cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului de investiţii "Sistemul electronic integral al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului". Prin acest proiect, în valoare totală de aproape 190 de milioane de lei, finanţat din fonduri europene şi de la bugetul de stat, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului îşi va extinde serviciile digitale oferite. Astfel, se va constitui un portal public de interacţiune electronică cu clienţii, care va avea beneficii importante pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. Mă refer la eliminarea numărului de documente prezentate în format de hârtie, reducerea timpului de soluţionare a cererilor depuse şi furnizarea online a serviciilor, cheltuieli mai mici pentru multiplicarea şi legalizarea unor acte, reducerea timpului petrecut la ghişeu şi a deplasărilor la diferite instituţii.
Un alt proiect important, dezvoltat prin fonduri europene, pentru care aprobăm astăzi cheltuielile necesare în valoare totală de peste 45 de milioane de lei, se referă la implementarea sistemului naţional de management privind dizabilitatea. Astfel, va fi realizată o platformă naţională care să gestioneze dosarele tuturor persoanelor adulte şi ale copiilor cu dizabilităţi sau ale celor care sunt la prima evaluare privind obţinerea certificatului de încadrare. Prin intermediul acestui sistem, cetăţenii vor putea transmite solicitări către instituţiile cu atribuţii în domeniu, online, fără a mai fi necesară prezenţa fizică la sediul acestora. De asemenea, va fi creată o evidenţă clară a situaţiei dosarelor persoanelor adulte cu dizabilităţi, a centrelor rezidenţiale şi nerezidenţiale, precum şi a asistenţilor personali şi a însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi. Totodată, instituţiile cu atribuţii în domeniu vor avea acces mult mai rapid la informaţiile de la nivelul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru creşterea calităţii actului de protecţie socială.
La finalul şedinţei de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul şedinţei de guvern de astăzi.
VIDEO. Sursa: www.youtube.com/Guvernul României.